Θυμηδία προκαλεί η ειδοποίηση που απευθύνει το κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας στους πολίτες του «να μείνουν στο σπίτι τους  εν αναμονή κύματος σκόνης από την Κίνα που θα φέρει τον κοροναϊό».

Οι πολίτες συμμορφώθηκαν (πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά άλλωστε) και χθες οι δρόμοι της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ παρέμειναν άδειοι.

Η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον επίσημη απαγόρευση των δημοσίων έργων και της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους εν γένει, μέχρι να κοπάσει το φαινόμενο.

Η σκόνη αυτή πρόκειται για άμμο από τις ερήμους της Κίνας και της Μογγολίας, η οποία μεταφέρεται μια με δύο φορές το χρόνο μέσω του αέρα στην Βόρειο Κορέα.

Δυνητικά, η σκόνη αυτή είναι όντως επιβλαβής (όχι από κοροναϊό βεβαίως…) αλλά επειδή περιέχει τοξικά σωματίδια από βιομηχανικά απόβλητα που ενδέχεται να επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η σύνδεσή της με την μετάδοση του κοροναοϊού.

Αν και ο ιός θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για ώρες, η μετάδοσή του έχει κυρίως να κάνει με την επαφή με άτομα που είναι ήδη φορείς του ιού, ή με την επαφή με μολυσμένες από τον ιό επιφάνειες.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην γειτονική δημοκρατική Νότια Κορέα σχολίασαν τα μέτρα, λέγοντας ότι η μετάδοση του ιού μέσω της σκόνης είναι μάλλον «αδύνατη».