Το εμβόλιο για τον κοροναϊό της AstraZeneca ακολουθεί ακριβώς τις γενετικές οδηγίες που έχουν προγραμματίσει για αυτό οι κατασκευαστές του και προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους Βρετανούς επιστήμονες.

«Το εμβόλιο κάνει όλα όσα περιμέναμε και πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική είδηση για τη μάχη μας ενάντια στην ασθένεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθιους, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της έρευνας.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της από κοινού με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ότι προηγείται στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον κοροναϊό.

Τα πρώτα στοιχεί από τις εκτεταμένες κλινικές δοκιμές του τελευταίου σταδίου που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία – αναμένεται να καταστεί διαθέσιμο πριν το τέλος του έτους.

Το εμβόλιο παράγεται με τη χρήση ενός ιού του κοινού κρυολογήματος, του αδενοϊού, που λαμβάνεται από χιμπατζήδες. Στη συνέχεια, διαγράφεται περίπου το 20% των οδηγιών του ιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον το εμβόλιο να αναπαράγει ή να προκαλέσει ασθένεια σε ανθρώπους.

Κύριο μέλημα των ερευνητών του Μπρίστολ ήταν να διαπιστώσουν πόσο συχνά και με πόση ακρίβεια το εμβόλιο αντιγράφει και χρησιμοποιεί τις γενετικές οδηγίες που έχουν προγραμματιστεί σε αυτό από τους κατασκευαστές του. Αυτές οι οδηγίες αποτελούν μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου κατασκευής της πρωτεϊνικής κορώνας του κοροναϊού που προκαλεί την Covid-19.

«Είναι μια πολύ σημαντική μελέτη, καθώς μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι γενετικές οδηγίες του εμβολίου ακολουθούνται σωστά όταν εισέρχονται σε ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο Μάθιους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο θάνατος εθελοντή δημιούργησε έντονες ανησυχίες για το εμβόλιο, με πηγές ωστόσο να αναφέρουν ότι ο νεκρός δεν προερχόταν από την ομάδα που είχε λάβει πραγματική δόση του εμβολίου, αλλά από την ομάδα ελέγχου των δοκιμών.

Πηγή: www.reuters.com