Είναι γνωστό ότι τα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι οθόνες αφής έχουν μεγάλο μερίδιο στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Όμως, οι ειδικοί ασφαλείας της Volvo Cars , βασιζόμενοι σε μια νέα έρευνα της σουηδικής φίρμας, αναφέρουν,  κάτι εντελως καινούργιο: ότι η τεχνολογία  μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, να παίξει ενεργό ρόλο στη μείωση της απόσπασης προσοχής, να ενισχύσει την οδική ασφάλεια και να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι και πιο συγκεντρωμένοι οδηγοί.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του Volvo Cars Safety Centre  αναφέρει ότι: «Είναι εύκολο να αντιμετωπίζουμε τα τηλέφωνα και τις οθόνες ως τη μάστιγα του σύγχρονου οδηγού. Όμως είναι γενικά η ζωή που δεν βοηθά στη συγκέντρωση».   Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όπως έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα τα τελευταία 80 χρόνια, έτσι και έχει αλλάξει και η συμπεριφορά των οδηγών.  «Εστιάζουμε στο πώς η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να σας βοηθήσουμε να είστε ασφαλείς πίσω από το τιμόνι» επεσήμανε η υπεύθυνη της φίρμας.

Φύλακας – άγγελος σε αυτά και ιδίως στην αντιμετώπιση της απόσπασης των οδηγών θα μπορούσε να είμαι μια σειρά  in-car κάμερών που εποπτεύουν τον οδηγό. Με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, εάν ένας ξεκάθαρα αφηρημένος (ή υπό την επήρεια μέθης) οδηγός δεν ανταποκρίνεται στις προειδοποιητικές ενδείξεις και ρισκάρει ένα σοβαρό, ενδεχομένως θανατηφόρο, ατύχημα, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να παρέμβει. Μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια διαδραματίζει πλέον και ο φωνητικός έλεγχος, που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να ορίσουν ένα προορισμό, πριν ξεκινήσουν, να επιλέξουν την αγαπημένη τους μουσική και άλλα πολλά, χωρίς να απαιτείται να πάρουν τα χέρια από το τιμόνι.