Σε μία ακόμα πρόκληση της Άγκυρας, το Oruc Reis κινήθηκε πιο κοντά στο Καστελλόριζο όπως ανέμενε η Ελλάδα, με τον Ερντογάν να ανάβει το πράσινο φως για τη νέα εμπρηστική κίνηση που έφτασε το πλοίο στα 9 νμ από το Καστελλόριζο.

Στην Αθήνα οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται από ελληνικά πλοία λεπτό προς λεπτό και μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας.

Το Oruc Reis κάνει έρευνες, θα πει ο υποναύαρχος Νίκος Σπανός. «Με τον τρόπο και την ταχύτητα που πλέει φυσικά και πρέπει να κάνει έρευνες».

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από το Oruc Reis.

Αν και το Oruc Reis έστριψε και απομακρύνεται από το Καστελλόριζο, όλα δείχνουν πως οι προκλήσεις του Ερντογάν θα συνεχιστούν, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα πολέμου με αναφορές στην συγκέντρωση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. «Η Τουρκία θέλει να το κάνει κατοστάρι και εμείς μαραθώνιο. Επιλέγουν στρατιωτική δράση και εμείς διπλωματία».

Παρά τα παιχνίδια των Τούρκων, το ηθικό των κατοίκων στο Καστελλόριζο παραμένει σε υψηλό σημείο.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα κλιμακώνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της με τον Νίκο Δένδια να καλεί την Γερμανία σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και συγκεκριμένα να μην δώσει φρεγάτες και υποβρύχια.

«TA NEA» τονίζουν πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ανοίξει και άλλο το θέμα.

«Η αναφορά Μητσοτάκη αγγίζει ένα «καυτό» κεφάλαιο που προλαμβάνει γερμανικά υποβρύχια, ισπανικά αεροσκάφη, ιταλικά ελικόπτερα αλλά και κορβέτες, άρματα μάχης και πυρομαχικά στο πλαίσιο της «κούρσας» εφοδιασμού της Τουρκίας με οπλικά συστήματα από χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας».

O Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας της Ισπανίας και της Ιταλίας επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ νωρίτερα η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Oruc Reis: Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Λίγο πριν τις 10:00 και με ταχύτητα 5 κόμβων πλησίασε στο Καστελλόριζο στα 12 ν.μ. και έστριψε νοτιοδυτικά, στην κορυφή της καμπής του έφτασε στα 9,25 ν.μ από το Καστελλόριζο και στα 8,98 αό την Στρογγύλη (που ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο) και οδεύει στο δυτικό άκρο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι και πιθανόν αύριο να φτάσει κοντά στην Ρω.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA