Αμείωτες συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, με το Oruc Reis να βρίσκεται μια ανάσα από το Καστελλόριζο και την ελληνική πλευρά να παραμένει σε εγρήγορση.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοφανείς κινήσεις από τη μεριά της Τουρκίας. «Είναι πρώτη φορά που τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται τόσο κοντά σε ελληνικές ακτές».

Οι πολεμικές δυνάμεις που συνοδεύουν το τουρκικό πλοίο αλλά και η μεγάλη συγκέντρωσή τους στην Αν. Μεσόγειο, ενισχύει την πιθανότητα για ατύχημα στην περιοχή.

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο. Θέλει να ακολουθήσουμε στην ένταση προκειμένου να κάτσουμε μετά και να συζητήσουμε με την Τουρκία θέματα που δεν είναι αντικείμενο διαλόγου για μας».

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι οι γείτονες θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κινήσεις τους. «Δεν θα εκπλαγώ να δούμε κάποιο γεωτρύπανο, το οποίο φυσικά δε θα στοχεύει να αξιοποιήσει κάτι αλλά να προκαλέσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα».

Η Ελλάδα από την άλλη μεριά, μπορεί να ενισχύσει τις πιέσεις της για κυρώσεις και να «παραμείνει ψύχραιμη».