Εύθραυστη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Αττική μιας και ο κοροναϊός φαίνεται ότι κάνει… πάρτι την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων με πάνω από 500 για πρώτη φορά.

Οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο υποδηλώνει ότι η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται, επιβαρύνοντας πλέον και περιοχές εκτός της Αττικής.

Ήδη τα τοπικά lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχή την Κοζάνη και έπονται και τα Ιωάννινα. Ωστόσο, περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Πέλλα είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία του κοροναϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από την Πολιτική Προστασία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα 227 αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, τα 63 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 31 την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 24 την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τα 20 την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Η Κοζάνη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 4), με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης κ.α.

Ο κοροναϊός «φλερτάρει» με τους νέους

Χθες καταγράφηκαν 227 από τα 508 κρούσματα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, με το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου να «χτυπά». Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 απ’ ό,τι άλλες περιοχές, ενώ ο Κεντρικός Τομέας Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού, όμως πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή, η επέλαση της πανδημίας στους νέους τρομάζει τους επιστήμονες. Τον περασμένο μήνα και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που νόσησαν ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τα στοιχεία και τις προτάσεις των ειδικών και δεν θα διστάσει να επιβάλει lockdown και στην Αττική, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι ακούει τους λοιμωξιολόγους, παρακολουθεί την κατάσταση κι, αν κρίνει απαραίτητο, θα θέσει σε καραντίνα και το λεκανοπέδιο.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.

H κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη στάση και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Γαλλία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο για lockdown». «Είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα» πρόσθεσε.