Χαλάει ο καιρός με καταιγίδες και κεραυνούς.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από τις τις βραδινές ώρες της Παρασκευής αναμένονται ισχυρά καιρικά φαινόμενα αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, και εν συνεχεία, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός αλλάζει ραγδαία από το βράδυ, με τις συνθήκες να παρουσιάζονται ευνοϊκές μέχρι και για την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων στο κεντρικό Ιόνιο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πρόσκαιρη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, και προς το βράδυ την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θράκης και περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι καταιγίδες (μπλε χρωματισμοί στο χάρτη) πρόσκαιρα κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις (μωβ χρωματισμοί στο χάρτη).

Παράλληλα, ειδικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε στο Meteo.gr και υπολογίζει πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για το σχηματισμό ανεμοστρόβιλων ή υδροσιφώνων, εντοπίζει ως πιθανές περιοχές εκδήλωσής τους κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το Κεντρικό Ιόνιο.

Διαβάστε επίσης: Νέο Ηράκλειο – Δύο ήταν οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν την περιοχή

Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.