Αποτέλεσε τον επόμενο αρχηγό μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από τον Παναθηναϊκό. Το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του «τριφυλλιού». Οι εμφανίσεις του έφτασαν τους Πράσινους ένα βήμα μακριά από την πολυπόθητη επιστροφή στο Final Four.

Ο λόγος για τον Νικ Καλάθη, που πλέον έβαλε πλώρη για άλλα λημέρια, με τον ομογενή γκαρντ να συγκρούεται για πρώτη φορά με τη μεγάλη του αγάπη.

Το πέρασμα του από την Ευρώπη είναι συνυφασμένο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, καθώς στα 9 χρόνια της παρουσίας του στα παρκέ της γηραιάς ηπείρου μόνο μία σεζόν τον βρήκε μακριά από το ΟΑΚΑ. Ο Καλάθης φόρεσε τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κούμπαν την περίοδο 2012-13, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο του Eurocup. Πέρα της παρένθεσης στην ομάδα της Ρωσίας, η καριέρα του έχει πράσινη απόχρωση.

Κι όμως η μοίρα έφερε τον Καλάθη μακριά από τον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι, με την πρώτη μάχη ανάμεσα στον Έλληνα γκαρντ και την παλιά του αγάπη να έχει προγραμματιστεί μόλις για την 4η αγωνιστική της Euroleague. Τι κι αν το πρώτο «αίμα» θα χυθεί μακριά από το γήπεδο που αγαπήθηκε και αποθεώθηκε όσο λίγοι, η κόντρα του Καλάθη με το «τριφύλλι» θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης.

Mία νέα σελίδα ανοίγεται πλέον στην καριέρα του Καλάθη, με το μελάνι να γράφει στην ακόμα κενή σελίδα της ιστορίας του μακριά από τον Παναθηναϊκό, το αποτέλεσμα της πρώτης κόντρας με την ομάδα που πέρασε 9 χρόνια. Χαρές, πίκρες, τίτλοι, αποκλεισμοί έχουν μπει πλέον στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, με τις δύο πλευρές να ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα που μάχονται για τον ίδιο στόχο, τη νίκη.