Συναγερμός σήμανε χθες (14-10-2020) στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όταν έγινε γνωστό πως θα πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση από το νησί της Σκιάθου στον Βόλο για τη διακομιδή ασθενούς με COVID-19.

Ο 58χρονος, μολονότι ασυμπτωματικός, παρουσίασε επιδείνωση, γεγονός που θορύβησε τους γιατρούς που συνέστησαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο οι γιατροί έδωσαν εντολή να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για νοσηλεία στη Μονάδα Λοιμωδών, που αντιμετωπίζει περιστατικά COVID-19 με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και πνευμονία.

Στο νησί της Σκιάθου από νωρίς το πρωί όλη τέθηκαν σε επιφυλακή. Επρεπε να διευθετηθεί σειρά από διαδικασίες που προβλέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ.

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έπρεπε να «επιστρατευθεί» η ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης για τη διακομιδή ασθενούς με COVID-19 και εκ των πραγμάτων αναβάθμιζε τον χαρακτήρα του συμβάντος σε πολύ σοβαρό.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου μαζί με τους επιτελείς του ΕΚΑΒ συνεννοήθηκαν για τη διακομιδή, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου.

«Γέφυρα ζωής» σε λίγα λεπτά

Η διακομιδή του 58χρονου έγινε σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, καθώς πρόκειται για περιστατικό Covid-19 και έπρεπε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεσήλικας επιβεβαιώθηκε ότι νοσεί από τον ιό μόλις πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για εργαζόμενο σε χώρο εστίασης.

Το κρούσμα χαρακτηρίστηκε «ορφανό». Αμέσως τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ η κλινική του εικόνα αρχικά ήταν καλή για αυτό και είχε χαρακτηριστεί ασυμπτωματικός. Χθες ωστόσο που εξετάστηκε από τους γιατρούς παρουσίασε συμπτώματα, που ήταν ανησυχητικά, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Ετσι, αποφασίστηκε σύμφωνα με το taxydromos.gr εσπευσμένα η διακομιδή του στον Βόλο, προκειμένου να έχει την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.

Η διακομιδή στο λιμάνι με την ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης έγινε από ιδιωτικό πλωτό σκάφος, το οποίο έχει σύμβαση συνεργασίας με το ΕΚΑΒ, ενώ τον 58χρονο συνόδευαν γιατρός και διασώστης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.