Η Άγκυρα ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται διαρκώς από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, το Σάββατο.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση, να οργανωθούν τετραμερείς συνομιλίες για να βρεθεί μια λύση.

«Αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς, η Τουρκία, στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων», είπε ο Καλίν.

Είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό

«Αφού η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό», είπε αναφερόμενος σε αυτήν τη μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του Αζερμπαϊτζάν από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 27 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την επίλυση του ζητήματος.

Το κάλεσμα της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» σημειώνεται αφού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε μια συνάντηση με τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ