Από «μικροσκόπιο» πρόκειται να περνούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των νοικοκυριών που υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Ο αυτόματος έλεγχος που διενεργείται με την υποβολή της αίτησης από τον δανειολήπτη αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του δανειολήπτη όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Μέσω των εκτεταμένων διασταυρώσεων εντοπίζονται όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το πλαίσιο ένταξης στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» ενώ διερευνάται εάν υπάρχουν κρυμμένα εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» εξασφαλίζουν για 9 μήνες τη συνδρομή του δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, με επιδότηση έως το 90% της μηνιαίας δόσης και με πλαφόν τα 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, οφείλουν στην συνέχεια και για 18 μήνες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους και αν δεν είναι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό το οποίο κατέβαλε το δημόσιο για λογαριασμό τους.

Τι θα ελέγχεται στις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Με την οριστική υποβολή της αίτησης το Σύστημα ελέγχει την εκπλήρωση των ανώτατων ορίων των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τον αιτούντα.

Συγκεκριμένα διενεργούνται από το Σύστημα οι ακόλουθοι έλεγχοι:

  • Το πεδίο «Αξία ακινήτου» της δηλωθείσας κύριας κατοικίας σύμφωνα με την Καρτέλα «Ακίνητη Περιουσία» δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 300.000 ευρώ.
  • Το πεδίο «Οικογενειακό Ετήσιο Καθαρό Εισόδημα» της Καρτέλας «Εισόδημα» δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, έως και 3 εξαρτώμενα μέλη.
  • Το πεδίο «Συνολική Αξία Καταθέσεων και Επενδυτικών Προϊόντων» της Καρτέλας «Καταθέσεις και Επενδυτικά Προϊόντα Εξωτερικού», δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 40.000 ευρώ.
  • Το άθροισμα των τιμών του πεδίου «Φορολογητέα αξία» για τα ακίνητα της Καρτέλας «Ακίνητη Περιουσία», δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 600.000 ευρώ.
  • Το άθροισμα των τιμών του πεδίου «Εγκριθέν ποσό ενίσχυσης» για τις ενισχύσεις της Καρτέλας «Στοιχεία Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας», δεν είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο όριο της παρ. 2 του άρθρου 4 της κοινής υπουργικής απόφασης «Διαδικασία καταβολής συνεισφοράς Δημοσίου στο πλαίσιο του ν. 4714/2020 (Α’ 148) για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορονοϊού COVID-19 στο πλαίσιο των άρθρων 71- 83 του ν. 4714/2020 (Α’ 148)».
  • Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω ελέγχους αποβεί αρνητικός, η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο αιτών.