Η καθοριστική απόφαση του δικαστηρίου μετά την ετυμηγορία του επί της ενοχής θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, οπότε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της πολύωρης διάσκεψης του, για τα ελαφρυντικά.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί οπότε, εκτός απροόπτου , η κ. Λεπενιώτη θα αναγνώσει την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης.

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασής του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας.

Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

Παρακάλια των νεοναζί για αναγνώριση ελαφρυντικών

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 24ωρα ζητούσαν μέσω των συνηγόρων τους ελαφρυντικά προκειμένου να πέσουν στα «μαλακά» ώστε ή να γλιτώσουν τη φυλακή ή να μείνουν μέσα για λιγότερα χρόνια.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται αμετανότητος και προκλητικός μέχρι το τέλος

Παρότι σήμερα φαίνεται απαλλαγμένος από την ψευδαίσθηση πως πάντα θα καταφέρνει να εγκληματεί ατιμώρητος σε βάρος της Δημοκρατίας, η δράση και τα έργα του… δεν ξεγράφονται.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου και δεύτερος στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρεί να μπει στον ρόλο ενός κατατρετρεγμένου και αρνητικά προβεβλημένου.

Ισχυρίζεται μάλιστα πως λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας. Κανένας όμως δεν ξεχνά.

Η άλλοτε κεφαλή των ταγμάτων εφόδου που εξαπέλυε επιθέσεις και τρομοκρατούσε αδύναμους, μικροπωλητές πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθεί τώρα να προβάλλει το προσωπείο του ανθρώπου του μόχθου, του ταπεινού αγρότη, του καλού παιδιού.

Δια της υπεράσπισής του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δηλώνει ο πλέον συμπαθής άνθρωπος που έχει παντρευτεί δύο  φορές μετανάστριες.

«Αποτελεί τον πλέον συμπαθή. Έχει παντρευτεί δύο φορές και τις δύο με μετανάστριες» υποστήριξαν οι συνήγοροί του.

Ωστόσο η μνήμη δεν είναι τόσο κοντή όσο πιστεύει. Είναι ίδιος άνθρωπος τον Ιούνιο το 2018 κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Λαγός βγήκε από την «τρύπα» του και προκαλεί

Ο Γιάννης Λαγός, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του «φύρερ» της Χρυσής Αυγής αποφάσισε τα τελευταία 24ωρα να βγει από την… τρύπα του στις Βρυξέλλες και να προκαλέσει και απαράδεκτους και προκλητικούς χαρακτηρισμούς.

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μάλιστα κάλεσε τη Δευτέρα κόσμο στο Εφετείο ενώ όπως είπε θα βρίσκεται στο δικαστήριο.

Η ΓΑΔΑ πάντως απαγόρευσε τη συγκέντρωση για συμπαράσταση στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, που αναγγέλθηκε μέσω διαδικτύου από τον Γιάννη Λαγό.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η απόφαση για απαγόρευσή της ελήφθη ε βάση το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νόμου 4703/2020 περί συναθροίσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από