Η Χρυσή Αυγή ως συγκεκριμένη έκφραση του φασισμού αποτελεί οριστικά παρελθόν και τα συγκεκριμένα στελέχη της εγκληματικής νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης οδεύουν για τη φυλακή.

Ο Βελόπουλος στα όπλα

Ωστόσο η κληρονομιά που αφήνει, η ατζέντα που επέβαλε στη δημόσια σφαίρα παραμένουν παρούσες και κανένα δικαστήριο από μόνο του δεν μπορεί να αποβάλλει αυτό το καρκίνωμα από την πολιτική και κοινωνική ζωή.

Δεν είναι μόνο τα όσα είπε σήμερα ο συνήγορος του Λαγού, γνωστός φασίστας, αντικομμουνιστής και αρνητής του Ολοκαυτώματος, Κώστας Πλεύρης στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Είναι προπαντός το γεγονός ότι αρχηγός ενός κόμματος που βρίσκεται στη βουλή, βρήκε τη στιγμή που ήδη έχουν κριθεί ένοχοι και χωρίς ελαφρυντικά οι χρυσαυγίτες, να δηλώσει παρών και να πάρει τη σκυτάλη από τα μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου στη βουλή προκειμένου «να έχει άδεια οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής ο Έλληνας στο σπίτι του» και πρόσθεσε: «θα κάνουμε πολιτοφύλακα – εθνοφύλακα τον κάθε Έλληνα απ’ άκρη σ’ άκρη. Όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι».

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο εκεί αλλά πήγε παραπέρα δείχνοντας να εμπνέεται από τη λογική των φασιστικών ταγμάτων εφόδου αλλά και από τις ιδέες μιας πλήρως στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας.

Υποστήριξε ότι πρέπει να εκπαιδεύονται στα όπλα άντρες και γυναίκες και σημείωσε ότι «πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουμε Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες!» επειδή «έχουμε Τουρκία απέναντι».

Δεν είναι ο μοναδικός εκφραστής

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι η κορωνίδα ενός ακόμα ακροδεξιού μανιφέστου από τον πρώην βουλευτή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και νυν αρχηγό της επίσης ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης» που κατά καιρούς έχει πει και άλλα όπως για τα ξερονήσια σε μετανάστες.

Υπ’ αυτή την έννοια η πολιτική ατζέντα που θέτουν πρωτίστως τα μεγάλα κόμματα είναι βασικό ζήτημα για το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική σκηνή στη μετά τη Χρυσή Αυγή εποχή, καθώς ο Βελόπουλος δεν είναι ο μοναδικός εκφραστής της ακροδεξιάς.

Άλλωστε σε θέματα καυτά όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζητάει ξερονήσια για τους αλλοδαπούς και αυτές τις θέσεις τις ασπάζονται και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ.

Οι συμψηφισμοί

Από την άποψη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει έτσι κι αλλιώς για τις ευθύνες των άλλων κομμάτων (όχι μόνο αυτών, αλλά και των ΜΜΕ κλπ), της ατζέντας τους, του αφηγήματός και των πρακτικών τους σε ότι αφορά τη γιγάντωση της ακροδεξιάς θα έχει νόημα αν οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη συζήτηση αναγνωρίσουν τα όποια λάθη τους και αναγνωρίσουν το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει για το πώς η Χρυσή Αυγή από ένα περιθωριακό γκρουπούσκουλο έγινε ένα κόμμα που άγγιξε το 10% το 2014, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα που αποτέλεσε τον καταλύτη για να οδηγηθεί στα δικαστήρια και από εκεί στη φυλακή μετά την καταδικαστική απόφαση της προηγούμενης Τετάρτης.

Προς ώρας πάντως κυρίως μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται μια εκτός ορίων και ελέγχου αντιπαράθεση που περισσότερο λειτουργεί σε πολιτικό επίπεδο ως πλυντήριο για τη Χρυσή Αυγή καθώς οι εκατέρωθεν κατηγορίες που εκτοξεύονται λειτουργούν συμψηφιστικά.

Αν και σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με την ένταση των τελευταίων ημερών, η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε και σήμερα, αν και το επίκεντρό της εντοπίζεται στη διαμάχη για το ποιος οδήγησε τελικά στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή.

Καθοριστικός ο ρόλος της ΝΔ στο κλείσιμο του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ δήλωσε σχετικά ότι «με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή τη δίκη.

Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που δείχνει τον πανικό κι αν θέλετε την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να του το πιστώσουμε. Η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Μάλιστα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χωρίς να ανοίξει νέο μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες.

Άφαντος

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι κατά τη σημερινή μέρα η ΝΔ βρέθηκε απολογούμενη -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες για τον ποινικό κώδικα- μετά τις καταγγελίες Ρουπακιώτη αλλά και του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη.

Ο μεν πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, υπέδειξε τον πρώην πρωθυπουργό και το τότε μέγαρο Μαξίμου (Μπαλτάκος και Σταμάτης) ως αυτούς που έβαλαν φρένο στην κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου για να μην «τυλιχθεί» η Χρυσή Αυγή και μάλιστα πριν από τη δολοφονία Φύσσα.

Ο δε δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία και αποκάλυψε ότι ήταν το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή ως μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα κατονόμασε τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος αν και κλήθηκε από το δικαστήριο εντούτοις έγινε «άφαντος» και «ξεγλίστρησε» χωρίς ποτέ να παραστεί, κατά τη δήλωση του κ. Καμπαγιάννη.

Έκθετη

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και την πολιτική «ενοχοποίηση» των Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση γι’ αυτές τις καταγγελίες και χαρακτήρισε «έκθετη» τη ΝΔ.

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης ουσιαστικά αυτό στο οποίο επιμένουν είναι ότι επί ΝΔ η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και στη φυλακή.

«Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι σ’ αυτό που είπε ο κ. Ρουπακιώτης. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι όλοι ξέρουν ότι επί ημερών Αντώνη Σαμαρά παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, η Χρυσή Αυγή και όλοι όσοι εμπλέκονται -όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο- σ’ αυτή την εγκληματική οργάνωση. Και πάλι, με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη φτάσαμε στη καταδίκη τους» είπε ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά.

Σημείωσε επίσης ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές ότι «μετά την αναγγελία των ποινών, έχουμε πει ότι θα δείτε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, γενικά, για το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων».

Στο μεταξύ στα δικαστήρια προσφεύγει η «Αυγή» κατά του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος σε ανάρτησή του συνδύασε το έμβλημα της νεοναζιστικής οργάνωσης με το λογότυπο της εφημερίδας για να σχηματίσει το «Χρυσή Αυγή».