Τον νέο ηγέτη  θέλουν να εκλέξουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Άγκυρας που προωθεί με κάθε μέσο τον δικό της υποψήφιο, τον ψευδό πρωθυπουργό Ερσιν Τατάρ, για χάρη του οποίου ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια. Οι κάλπες άνοιξαν, χωρίς παρατηρητές, αφού καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και δικαίωμα ψήφου έχουν 198. 867  Τουρκοκύπριοι, πολλοί από τους οποίους είναι έποικοι που επηρεάζονται πλήρως από την Άγκυρα. Οι έως τώρα εκτιμήσεις φέρνουν το σημερινό ηγέτη Μουσταφά  Ακιντζί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ταταρ, αλλά όλα θα εξαρτηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Ήταν σχεδόν βέβαιο, άλλωστε το ήθελε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να επαναρχίσουν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, αμέσως μετά τις «εκλογές», αλλά η απόφαση της Άγκυρας για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων καθιστά την επανέναρξη δύσκολη.

Παράλληλα στις « εκλογές» θα κληθούν να  ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» – μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».

Είναι η 10η φορά ανάδειξης «προέδρου» του ψευδοκράτους, με τους περισσότερους υποψήφιους «προέδρους», 11, από τους οποίους οι 7 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι και οι 4 ως κομματικοί.

Οι υποψήφιοι για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» είναι: Ερσίν Τατάρ (κομματικός υποψήφιος, ΚΕΕ), Τουφάν Ερχιουρμάν (κομματικός, ΡΤΚ), Ερχάν Αρικλί (κομματικός, ΚΑ), Φουάτ Τσινέρ (κομματικός, κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Αχμέτ Μποράν (ανεξάρτητος, Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Αλπάζ Ουζ (ανεξάρτητος), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος) και Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος).

Οι 738 κάλπες θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00  και γύρω στις 22.00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για την εκλογή του νέου Τ/κ ηγέτη και για το δημοψήφισμα.

Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» με ανακοίνωσή του κάλεσε για ακόμη μια φορά τους ψηφοφόρους να υπακούσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσέλθουν στις κάλπες φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι και για τις «εκλογές» και για το δημοψήφισμα απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.