Για τα δεδομένα του Ντόναλντ Τραμπ, ο τρόπος που έβγαλε τη μάσκα του στον Λευκό Οίκο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο είναι ο ορισμός της εκλεπτυσμένης χορογραφίας. Για τον υπόλοιπο κόσμο, το νόημα αυτής της χοντροκομμένης κίνησης ήταν τόσο σαφές όσο και η ανάρτησή του στο Twitter: «Μη φοβάστε τον κορωνοϊό» – ο ίδιος δεν τον φοβήθηκε και τον νίκησε. Το βράδυ της Πέμπτης, μάλιστα, ο Τραμπ προανήγγειλε άμεση επιστροφή του στη δράση, πιθανόν με μία προεκλογική συγκέντρωση απόψε στη Φλόριντα και μία ακόμα αύριο στην Πενσιλβάνια.

Αν έχει οφέλη αυτή η στρατηγική, μένει να φανεί. Είναι συχνά τόσο ασυνάρτητος ο λόγος του τις τελευταίες ημέρες, που η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε πως οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα εξετάσει κατά πόσο ο Τραμπ είναι ικανός να φέρει εις πέρας τα προεδρικά του καθήκοντα ή πρέπει να απομακρυνθεί.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να μετατρέψει μια εθνική τραγωδία και προσωπική αποτυχία σε εκλογικό υπερόπλο. Η χώρα του έχασε έναν πόλεμο, ο ιός σαρώνει ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο και ο ίδιος νόσησε ακριβώς επειδή περιφρόνησε κάθε μέτρο προφύλαξης. Αλλά εάν έχει μια τελευταία ελπίδα, αυτή είναι να μετατρέψει εκείνη τη μικρή μάχη που υποτίθεται πως κέρδισε σε εκλογικό θρίαμβο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρούσε ο ιταλικός Τύπος, έπεσε θύμα του λαϊκισμού. Αλλά τώρα επιχειρεί να θεραπεύσει το πρόβλημα με ακόμη περισσότερο λαϊκισμό, φορώντας τη στολή του Σούπερμαν – ο ατρόμητος που τα έβαλε με την πανδημία και τη νίκησε.

Αρχικά, προκαλούσε τον Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί στο δεύτερο ντιμπέιτ που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου, παρότι ο ίδιος θα είναι πιθανότατα ακόμη ασθενής. Αν αρνιόταν ο Μπάιντεν να εμφανιστεί, ο Τραμπ δεν είχε παρά να τουιτάρει πως, αντίθετα από εκείνον, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φοβάται.

Είναι μια στρατηγική που είχε ήδη ξεδιπλώσει από το πρώτο ντιμπέιτ. «Δεν φοράω μάσκες σαν αυτόν» είχε πει στο στούντιο για τον Μπάιντεν. «Κάθε φορά που τον βλέπεις, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει διακόσια μέτρα μακριά και να φορέσει τη μεγαλύτερη μάσκα που έχεις δει ποτέ». Επειτα από την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής να γίνει ένα «εικονικό» ντιμπέιτ, ο Τραμπ αρνήθηκε να «χάσει τον χρόνο» του με κάτι τέτοιο.

Οι ειρωνείες του απέναντι στον Μπάιντεν, βέβαια, τού έχουν γυρίσει μπούμερανγκ. Το 63% των Αμερικανών, υπενθυμίζει ο Τζέιμι Μπούι στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος φέρθηκε ανεύθυνα.

Ο ίδιος παρατηρεί πως σε μια χώρα όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 210.000 άνθρωποι και εκατομμύρια ακόμη έχουν προσβληθεί από τον ιό, το τελευταίο που θα ήθελαν οι πολίτες της θα ήταν κάποιον να παριστάνει τον παλικαρά. Αντίθετα, αυτό που ζητούν είναι λύσεις και αρωγή.

Προσέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ κάτι από τα δυο; Στο προχθεσινό του διάγγελμα, όπου διαφήμισε το σκεύασμα που πήρε ο ίδιος χωρίς να έχει εγκριθεί από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, έδειξε ποια είναι τα όρια της στρατηγικής του. Ο Τραμπ ήθελε να φαίνεται σαν Σούπερμαν. Εμοιαζε όμως με έναν έμπορο τηλεμάρκετινγκ καλυμμένο κάτω από τους τόνους ενός υπερβολικού μακιγιάζ.