Είναι νωρίς, οι ομάδες εμφανίστηκαν απολύτως ανέτοιμες, κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν προκύπτει από τον αγώνα στο «Νίκος Γκάλης», πλην του ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας επικράτησε πλήρως του Γιώργου Βόβορα. Αλλά κι αυτό δεν είναι παράξενο, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά εμπειρίας. Είναι αυτή που έκρινε το ντέρμπι κι ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα, που οι γηπεδούχοι είχαν… κρύψει στην πρεμιέρα.

Ας ξεκινήσουμε από τους νικητές. Ο κόουτς του Ολυμπιακού μπορεί να μην είδε όλες τις αποφάσεις του να… βγαίνουν, όμως παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο, που είναι δεδομένο ότι καθημερινά θα βελτιώνεται. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σημάδια στην επίθεση κι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την αμυντική αδυναμία των Νέντοβιτς και Ουάιτ.

Θέλησαν να φορτώσουν τα «4άρια», γι’ αυτό και Πρίντεζης – Βεζένκοφ ήταν σημαντικοί για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Διαχειρίστηκαν σωστά το πρόβλημα, που προέκυψε με τον τραυματισμό του Σλούκα, δεν φάνηκε τόσο η απουσία του Ζαν Σαρλ και βέβαια είχαν διαρκώς έναν… εγκέφαλο στο παρκέ (Σλούκας – Σπανούλης).

Υπήρχαν αρκετά λάθη, όπως για παράδειγμα η επιμονή στο μαρκάρισμα του Παπαπέτρου από τον Παπανικολάου, που χθες δεν βρέθηκε σε καλή μέρα, το ότι μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Τζένκινς, αλλά στο «no time to die», ο Μπαρτζώκας είχε απάντηση.

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού είχε μηδενική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του. Έκανε λάθος διαχείριση, επιμένοντας πάρα πολύ στον Ουάιτ, που ήταν μαύρη τρύπα. Έχει δώσει μεγάλη ελευθερία στους παίκτες του, με αποτέλεσμα ο Νέντοβιτς (για παράδειγμα) να σουτάρει λες και δεν υπάρχει… αύριο. Δεν χτύπησε στη ρακέτα τον Ολυμπιακό, δεν είχε παιχνίδι στο χαμηλό ποστ, αλλά κυρίως δεν ζόρισε τους αντίπαλους ψηλούς, που από νωρίς φορτώθηκαν με τρία φάουλ.

Οι «πράσινοι» χρειάζονται πόιντ γκαρντ και τον θέλουν άμεσα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε γιατί δεν χωρούσε ο Παππάς σε αυτή την ομάδα, γιατί παραγκωνίζεται ο Μήτογλου για να πάρει τόσο χρόνο ο Ουάιτ, γιατί δεν δίνουν στον Μπέντιλ τον χρόνο που μοιάζει να δικαιούται. Η ιδέα με τον Σαντ-Ρος στον «άσο» δεν βγαίνει με τίποτα, ο Παναθηναϊκός έχει αρκετά προβλήματα να επιλύσει.

Δεν είμαστε καταστροφολόγοι. Ποτέ δεν είναι -μια ομάδα-τόσο καλή όσο λένε ότι είναι όταν κερδίζει και ποτέ δεν είναι τόσο κακή όσο λένε ότι είναι όταν χάνει. Η διαβολοβδομάδα είναι σημαντική (αν κι αυτά θα τα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες), καθώς ο Ολυμπιακός έχει δύο ματς φωτιά στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ένα τεράστιο «πρέπει» για τον αγώνα με τη Βιλερμπάν.

Αντί επιλόγου: Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια πιο εύκολη επικράτηση του Ολυμπιακού. Βεβαίως, αν το γήπεδο είχε κόσμο, τη στιγμή που μείωσε ο Παναθηναϊκός στους τέσσερις πόντους, θα είχαμε άλλο ματς.