Η Σμαράγδα Καρύδη ετοιμάζεται να δώσει… «Ένα εκατομμύριο γεν» από τις 12 Οκτωβρίου στο νέο τηλεπαιχνίδι του Mega. Η ηθοποιός που λατρεύει τα παιχνίδια επέστρεψε στο μεγάλο κανάλι και μας μιλάει για τα νέα της σχέδια, τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κοροναϊού και πολλά ακόμα.

Ετοιμάζεσαι για το νέο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Ενα εκατομμύριο γεν». Εξήγησέ μας τι θα δούμε.

«Θα σας τα πω όλα. Μόνο μη με ρωτήσεις πόσα είναι σε ευρώ, γιατί δεν θυμάμαι… Επί της ουσίας είναι παιχνίδι γνώσεων, αλλά είναι αρκετά αστείος ο τρόπος που γίνεται η ερώτηση. Βλέπεις πρώτα τις απαντήσεις, υποθέτεις από τις απαντήσεις που βλέπεις ποια θα είναι η ερώτηση που θα έρθει και στα επόμενα 5 δευτερόλεπτα έρχεται μια ερώτηση που δεν την περιμένεις με τίποτα. Είναι γνώσεων αλλά είναι αστείο. Πρέπει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα που έχεις χρόνο να απαντήσεις να βρεις ποια θα είναι η πιθανή ερώτηση για αυτές τις τέσσερις απαντήσεις. Συνήθως είναι πολύ ανατρεπτική, δεν είναι αυτή που περιμένεις».

Ακούγεται πολύ διασκεδαστικό και σου ταιριάζει…

«Ναι, έτσι πιστεύουμε. Αυτό το νόημα έχουν τα παιχνίδια. Να περνάς καλά και να μαθαίνεις και κάτι. Στο “Eνα εκατομμύριο γεν” του Mega θα γίνεται αυτό ακριβώς, θα μαθαίνουμε διασκεδάζοντας».

Θα συμμετείχες ως παίκτρια σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

«Μου αρέσουν πολύ τα τηλεπαιχνίδια και σε όσα έχω παρουσιάσει πάντα ήθελα να είμαι ο παίκτης. Σε όσα τηλεπαιχνίδια παρουσιάζουν φίλοι μου και με έχουν καλέσει, έχω πάει. Μου αρέσει να παίζω».

Αγαπάς και τα επιτραπέζια;

«Παίζω πάρα πολύ. Φέτος ανακάλυψα το “Rummikub” που είναι μεγάλο κόλλημα. Επαιζα πολλά χρόνια μπιρίμπα. Παίζουμε όλα τα παιχνίδια, μου αρέσουν πολύ».

Θέλεις τη νίκη οπωσδήποτε;

«Πωρώνομαι αλλά δεν παθαίνω και φοβερή κατάθλιψη αν χάσω. Αυτό που δεν αντέχω στα παιχνίδια είναι να αργούν. Οταν οι παίκτες αργούν πολύ να κατεβάσουν, να σκεφτούν, δεν αντέχω. Γι’ αυτό θέλω να βάζω ώρα».

Πώς νιώθεις που επέστρεψες στο Mega;

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Κατ’ αρχάς είμαι χαρούμενη που άνοιξε ξανά το Mega, έτσι κι αλλιώς. Είναι επίσης πολύ συγκινητικό που συναντάω ξανά παιδιά από το παλιό Mega».

Το «Παρά πέντε» παίζεται ξανά με μεγάλη επιτυχία. Τι είναι αυτό που το κάνει διαχρονικά τόσο αγαπητό στο κοινό;

«Είναι τρομερό αυτό το πράγμα. Θα γεράσουμε και ακόμη τα παιδάκια θα βλέπουν “Παρά πέντε” ως καινούργιο. Κατ’ αρχάς είναι το σενάριο του Γιώργου Καπουτζίδη. Μετά είναι ότι έδεσε όλο το πράγμα. Η σκηνοθεσία του Αντώνη Αγγελόπουλου και όλοι εμείς. Ηταν μια ευτυχής στιγμή που κολλήσαμε όλοι. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και ταιριάξαμε μεταξύ μας. Γιατί μπορεί να κάνουν όλοι το καλύτερο που μπορούν και για κάποιον λόγο να μη δένει. Εμείς αγαπηθήκαμε πολύ μέσα από αυτή τη σειρά, γίναμε πολύ φίλοι. Και όλους μάς πήρε από κάπου και μας πήγε κάπου αλλού».

Σε ενοχλεί που ακόμη σου μιλάνε στον δρόμο ή που οι δημοσιογράφοι σε ρωτάνε για αυτή τη σειρά;

«Δεν με ενοχλεί να με ρωτάνε γιατί είναι μια σειρά και ένας ρόλος που αγάπησα πολύ και είμαι περήφανη που την έκανα».

Είσαι από αυτούς που έχουν εξάρτηση με την τηλεόραση;

«Καθόλου. Η τηλεόραση είναι κουραστικό πράγμα. Τα τηλεπαιχνίδια με διασκεδάζουν πολύ και επειδή είναι έτσι τα ωράρια δεν είναι κουραστικά. Αλλά το να παίζεις σε σειρά απαιτούνται πολλές ώρες όλη την εβδομάδα. Δεν είναι απλή ιστορία. Οπότε δεν μου λείπει πολύ η τηλεόραση όταν δεν παίζω».

Βλέπεις τηλεόραση;

«Ημουν ο πιο τηλεορασάκιας του πλανήτη, αλλά τώρα δεν βλέπω καθόλου. Εχω στραφεί στο Internet και εκεί βλέπω ό,τι θέλω, την ώρα που θέλω. Με άλλα λόγια, βλέπω πράγματα, αλλά λιγότερο από ό,τι έβλεπα πριν από 15 χρόνια».

Η παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος» που έπαιξες και σκηνοθέτησες πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία. Πώς νιώθεις για αυτό;

«Είναι μια δουλειά που τη χάρηκα πολύ. Και χάρηκα που βρήκα την τόλμη να τη φέρω εις πέρας. Πέρα από το αποτέλεσμα – που είτε θα σε δικαιώσει είτε όχι –, χαίρομαι που το τόλμησα και που μπήκα σε κάτι που κανονικά φοβάμαι. Τόσο μεγάλη έκθεση σε τόσα πράγματα. Ηταν κάτι καινούργιο για μένα να συνεργαστώ με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και ειδικότητες που πρέπει εγώ να τους πω τι να κάνουν. Και χάρηκα που κατάφερα να το κάνω».

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

«Εγώ το ξεκίνησα όλο αυτό. Ηταν δική μου πρωτοβουλία και ήταν όλες οι αποφάσεις δικές μου. Εγκλωβίστηκα μέσα στις αποφάσεις μου και δεν θα μπορούσα να φύγω ποτέ. Ηταν σαν να πετάω κάτι που εγώ ξεκίνησα. Οπότε αυτό με ανάγκασε να το φέρω εις πέρας και να το κάνω όσο πιο καλά μπορούσα μέχρι το τέλος. Μου άρεσε πολύ η παράσταση που έφτιαξα, ήταν πολύ κοντά σε αυτήν που είχα φανταστεί. Μετά, το να αρέσει και στους άλλους είναι, βέβαια, διπλή χαρά».

Εχεις θεατρικά σχέδια για αυτή τη σεζόν;

«Εχω κάνει συζητήσεις για τη δεύτερη σεζόν, από Ιανουάριο, που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Την πρώτη σεζόν δεν θέλω να κάνω θέατρο. Μου αρέσει που έχω κάτι στην τηλεόραση, που θα γίνει σωστά και με τους κανόνες που πρέπει».

Η πορεία του «Γάμου» έχει κλείσει;

«Την έκλεισε απότομα η πανδημία. Εγώ ήθελα να αποχαιρετήσουμε την παράσταση όπως πρέπει, αλλά δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να γίνει».

Εχεις φοβίες που αυξήθηκαν λόγω κορωνοϊού;

«Οι φοβίες έχουν να κάνουν με εσένα, αυτό είναι μια πραγματική απειλή για όλον τον κόσμο. Αλλο οι φοβίες, που συχνά είναι παράλογες, είναι μια εμμονή δική σου επειδή εσύ κάτι άλυτο έχεις, και άλλο τώρα μια απειλή που είναι πραγματική και παγκόσμια».

Πώς αντιμετώπισες την έξαρση της πανδημίας;

«Την αντιμετώπισα όπως αντιμετωπίζω εγώ αυτά. Είμαι λίγο υστερική με τα μέτρα. Τα παίρνω πολύ σοβαρά υπόψη μου. Λέω στους ανθρώπους να φοράνε τη μάσκα τους, φοράω πάντα τη δική μου. Είμαι λίγο σπαστική με την καθαριότητα των χεριών. Δεν ακουμπάω ποτέ το πρόσωπό μου, το έχω μάθει αυτό και έχω πειθαρχήσει. Προσπαθώ όσο μπορώ να πειθαρχήσω και να κάνω και τους άλλους να πειθαρχήσουν. Δεν είμαι από αυτούς που το έχουν πάρει πολύ ελαφρά και μπορώ να τρελαθώ με το κίνημα του αρνητή, που λέει ότι δεν θα προσέξει και δεν υπάρχει ο κορωνοϊός και όλα αυτά. Με αυτά θυμώνω. Γενικά, έχω περιορίσει τις εξόδους μου. Δεν θα πάω σε πάρτι. Βλέπω τους φίλους μου. Ομως δεν φιλιέμαι και δεν αγκαλιάζομαι με κανέναν».

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Σε ό,τι αφορά όμως την πανδημία του κορωνοϊού πιστεύω απλώς ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο και δεν ξέρω πού θα είναι το πικ αυτό».

Είχες παραπάνω άγχος να μην αποτύχεις, λόγω της καλλιτεχνικής οικογένειας από την οποία προέρχεσαι;

«Αγχος αποτυχίας είχα και ίσως να ήταν από αυτό, αλλά γενικά έφυγε από πάνω μου. Εκανα δουλειά με τον εαυτό μου γιατί είχα τέτοια θέματα. Κυρίως με την έκθεση. Με το πώς θα εκθέσω τον εαυτό μου στον κόσμο. Δεν ήταν εύκολο».

Εκανες ψυχοθεραπεία;

«Δεν έκανα ψυχοθεραπεία, αλλά θα έκανα αν χρειαζόταν. Δεν είμαι αρνητική. Δεν έχω κάνει ποτέ, αν και έχουν κάνει όλοι γύρω μου. Κάπως τα έχω καταφέρει μόνη μου, μπορεί αν δω ότι χρειάζεται να το κάνω».

Πώς αντιμετωπίζεις τη φθορά που φέρνει ο χρόνος;

«Δεν μου αρέσει η φθορά, αλλά προσπαθώ να την αποδεχτώ ήρεμα. Να κάνω ό,τι πρέπει τόσο όσο και χωρίς εμμονή και μανία και να αφήσω τον χρόνο να κάνει και αυτός ό,τι είναι να κάνει. Οσο και να προσπαθήσεις, στο τέλος δεν τον νικάς».

Γυμνάζεσαι;

«Κατά καιρούς γυμνάζομαι πολύ και μετά σταματάω για καιρό και τεμπελιάζω. Τώρα είμαι στη φάση που γυμνάζομαι. Ζω στην Αίγινα από τον Ιούνιο. Με το που τελείωσε η καραντίνα περίμενα πώς και πώς να φύγω, γιατί με πρόλαβε και δεν ήρθα. Θα ήμουν από τον Μάρτιο κανονικά. Μένω εδώ και από την ώρα που ήρθα ξεκίνησα εντατική γυμναστική. Εχω εδώ μια πολύ καλή γυμνάστρια και κάνουμε κάθε μέρα διαφορετικά είδη γυμναστικής, για να μη βαριέμαι. Κάθε φορά κάνουμε άλλο μάθημα».

Ποιο είδος γυμναστικής είναι το αγαπημένο σου;

«Το καλοκαίρι στην πραγματικότητα ωραίο είναι να μην κάνεις τίποτα. Αλλά επειδή και με το τίποτα δουλειά δεν γίνεται, προσπαθώ να πιέζω τον εαυτό μου. Οταν έκανα το “Sweet Charity” πριν από τέσσερα χρόνια, που ήταν πολύ απαιτητικό, μετά τα παράτησα τελείως και βαρέθηκα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν έκανα τίποτα. Τώρα είπα “φτάνει πια, θα γυμναστώ”, ευτυχώς το σώμα μου επανέρχεται γρήγορα. Η αγαπημένη μου άσκηση πάντως είναι ό,τι έχει να κάνει με το νερό».

Συνδυάζεις τη γυμναστική με υγιεινή διατροφή;

«Ετρωγα πολύ κρέας στη ζωή μου και προσπαθώ να το μειώσω τα τελευταία χρόνια. Μου αρέσουν πολλές ποικιλίες τροφίμων. Είμαι τυχερή γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου τα γλυκά. Ακολουθώ τη μεσογειακή διατροφή, καθώς μου αρέσουν πολύ οι υγιεινές τροφές, όπως ψάρια και λαδερά. Δεν τρώω σχεδόν ποτέ τηγανητά και γλυκά. Ολα τα υπόλοιπα τα τρώω σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές τη μέρα. Αλλά δεν τρώω αηδίες γενικά».

Σου αρέσει να μαγειρεύεις;

«Οταν μου τη δώσει να μαγειρέψω, μου αρέσει. Οταν το κάνω, δεν τα κάνω χάλια, έχω αίσθηση, απλώς δεν το κάνω τόσο συχνά. Στην καραντίνα το απόλαυσα που είχα χρόνο να κάτσω στην κουζίνα. Τώρα με το Internet και τα βίντεο, είναι πολύ δύσκολο να αποτύχεις στη μαγειρική. Πρέπει να είσαι πολύ ατάλαντος».

Φωτογραφίες: Studio Βρεττός

Styling: Ηρώ Τσούτρου

Make up artist: Ελεονώρα Χαϊντίνη

Μαλλιά: Ζωή Κουιμιτζή