Η δολοφονία του πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν δεν περιλαμβάνεται στα κακουργήματα που συνδικάζονται στο πλαίσιο της δίκη για εγκληματική οργάνωση, ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου για τους δράστες αποτέλεσε ορόσημο για τα μετέπειτα ρατσιστικά εγκλήματα.

Ο Λουκμάν πέφτει νεκρός στα 27 του χρόνια τον Σεπτέμβρη του 2013 από τα χέρια των χρυσαυγιτών Χρήστου Στεργιόπουλο και Διονύσιου Λιακόπουλου.

Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για τέλεση ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και με άμεσο δόλο.

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Διονύσης Λιακόπουλος κρίθηκε ένοχος για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δράστες είχαν συναποφασίσει να βγουν και να σκοτώσουν πριν από τη συνάντηση με το θύμα, το οποίο επέλεξαν λόγω της καταγωγής του και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συμπλοκή.

Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που αναγνωρίζει ρατσιστικό κίνητρο σε έγκλημα κατά ζωής, δημιουργώντας έτσι νομολογία (δικαστικό προηγούμενο δηλαδή).

«Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός όταν συναποφάσισαν την ανθρωποκτονία, την οποία εκτέλεσαν με διαδοχικές πράξεις» εξήγησε ο πρόεδρος της έδρας.

«Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του»

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Μονομελούς Ορκωτού Εφετείου έχει προτείνει την ενοχή των Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο, οι οποίοι πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κατά την εισαγγελική εισήγηση, δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από τα Πετράλωνα».

Η δολοφονία και η σχέση με τη Χρυσή Αυγή

Τα ξημερώματα της 17ης  Ιανουαρίου του 2013 ο νεαρός Σαχζάτ Λουκμάν  πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος τον εντόπισαν στις 3πμ τη νύχτα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Η μέθοδος δολοφονίας του Σαχζάτ είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής οπλισμένα του επιτέθηκαν με πτυσσόμενο μαχαίρι και του κατάφεραν 7 μαχαιριές.

Μάρτυρες της δολοφονίας ήταν περίοικοι και γείτονες οι οποίοι  ειδοποίησαν την αστυνομία με τους δύο δολοφόνους να συλλαμβάνονται  κοντά στο Σύνταγμα. Είχαν ακόμα πάνω τους το ματωμένο μαχαίρι. Ο ένας ήταν 25 ετών ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος 29 ετών πυροσβέστης. Στα σπίτια τους βρέθηκαν άλλες τρεις «πεταλούδες», ρόπαλα, σφαίρες πολεμικού όπλου, σιδηρογροθιά, σφεντόνα και αεροβόλο, καθώς και μεταλλικά σφαιρίδια, αλλά και προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο δράστες προφυλακίζονται και οδηγούνται  στον εισαγγελέα.

Πρώτη καταδίκη

Τον Απρίλιο του 2014 με τις επτά ψήφους των τεσσάρων ενόρκων και των τριών τακτικών δικαστών κρίθηκαν τελικά ομόφωνα ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρηστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Ο εισαγγελέας στην εισήγησή του είχε αναφέρει ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα σφάλει αν εκτιμήσει ρατσιστικό κίνητρο.

«Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν απο μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν», είχε πει ο εισαγγελέας.

Στον δεύτερο βαθμό

Στις  26.11.2018  άρχισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών.

«Κάναμε ένα λάθος», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του στις 12.02.19 ο Λιακόπουλος, ενώ ο Στεργιόπουλος, υποστήριξε πως απλώς ακούμπησε το μαχαίρι στον Σαχζατ Λουκμάν μόνο και μόνο για να τον εκφοβίσει.

Συγκεκριμένα, στην απολογία του, ο Στεργιόπουλος, ανέφερε: «Κατέβηκε ο Λιακόπουλος από το μηχανάκι και πιάστηκε στα χέρια με το θύμα. Δεν έβλεπα τι γίνονταν. Τους είδα μαζί. Το θύμα ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. «Άφησε τον», του λέω αλλά δεν τον άφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη… Το θύμα το αφήσαμε τελευταία φορά να προχωράει. Φύγαμε, δεν κρυφτήκαμε. Δεν εξαφανιστήκαμε ούτε εξαφανίσαμε τα μαχαίρια. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας».

Ο ίδιος ανέφερε στην απολογία του πως είχε πιστέψει πως ο άτυχος Λουκμάν δεν είχε πάθει τίποτα. «Θεώρησα ότι από τα τραύματα τα δικά μου δεν είχε πάθει τίποτα. Δεν είδα να τον χτυπάει ο συγκατηγορούμενός μου, δεν είδα πουθενά αίματα», είπε.

Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι ο Σαχζάτ ξεκίνησε «συμπλοκή», με αφορμή το κλείσιμο από μέρους του, με το ποδήλατό του, της πορείας της μηχανής των δραστών. Με τα αναφερθέντα όμως στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις, τόσο με αυτά που είχαν πει προανακριτικά όσο και με αυτά που κατέθεσαν οι μάρτυρες. Έτσι, ο Λιακόπουλος εφηύρε “κεφαλοκλείδωμα” του Λουκμάν σε βάρος του, που εξελίχθηκε σε “πάλη”, κάτι που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του. Ο Στεργιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε δεν είχε δει την πρώτη μαχαιριά του Λιακόπουλου στην καρδιά, κάτι όμως το οποίο είχε ρητά αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του.

«Και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα»

Κατά την απολογία για στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Λιακόπουλος επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν έχει καμία σχέση με το ναζιστικό μόρφωμα.

«Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής (…) και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα».

Απολογούμενος, σήμερα Τετάρτη, ο Διονύσης Λιακόπουλος, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ήταν το θύμα αυτό που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ίδιου και του συγκατηγορούμενού του, Χρήστου Στεργιόπουλου.

Όπως τόνισε ο Λιακόπουλος, δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό κίνητρο εκ μέρους τους, καθώς δεν κατάλαβαν από την αρχή ότι επρόκειτο για αλλοδαπό, αφού, όπως είπε, «μας έβριζε στα ελληνικά».

Σε επισήμανση του εισαγγελέα ότι προανακριτικά είχε πει πως στους έβριζε «σε γλώσσα που δεν καταλαβαίναμε», ο Λιακόπουλος απάντησε πως αρχικά ήταν στα ελληνικά, και μετά στην άγνωστη σε αυτούς γλώσσα.

Ο διάλογος προέδρου – κατηγορουμένου αναλυτικά

Πρόεδρος: Γιατί είχατε φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο σπίτι σας;

Λιακόπουλος: Τα μοίραζαν προεκλογικά και πήρα.

Πρόεδρος: Και γιατί τα κρατήσατε από τις εκλογές του 2012 μέχρι το 2013; Αλλων κομμάτων είχατε;

Λιακόπουλος: Οχι, μόνο της Χρυσής Αυγής.

Πρόεδρος: Τα μαχαίρια;

Λιακόπουλος: Με εξυπηρετούν στο ψάρεμα.

Πρόεδρος: Η σφεντόνα;

Λιακόπουλος: Για κυνηγετική χρήση.

Πρόεδρος: Οπότε ασχολείστε και με την αλιεία και με το κυνήγι… Το αεροβόλο;

Λιακόπουλος: Πήγαινα για σκοποβολή νυχτερινές ώρες στον Βύρωνα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν πηγαίνατε μέρα; Ανεργος ήσασταν, λέτε, είχατε χρόνο.

Πρόεδρος: Η απόφαση (σ.σ.: του ΜΟΕ) λέει ότι είχατε ρατσιστικό μένος. Γιατί;

Λιακόπουλος: Δεν κινηθήκαμε έτσι, δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας.

Πρόεδρος: Το Δικαστήριο λέει ότι έτσι νιώσατε. Γιατί;

Λιακόπουλος: Εγώ ούτε ρατσιστής είμαι ούτε έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε ήξερα στην αρχή ότι ήταν αλλοδαπός. Και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα.

Πρόεδρος: Δηλαδή, αν κάποιος είναι μπροστά με ποδήλατο και κάνει ζιγκ-ζαγκ ο ενδεικνυόμενος τρόπος ήταν αυτός, να βγάλετε μαχαίρι;

Λιακόπουλος: Ήταν λάθος, το έχω πει πολλές φορές, δεν μπορώ να το γυρίσω πίσω, έχω ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια επανειλημμένες φορές. Δεν είμαι ρατσιστής και δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ήταν λάθος.

Ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας για προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής που είχε βρεθεί στο σπίτι του από την αστυνομία μετά τη δολοφονία Λουκμάν, είπε πως τα είχαν μοιράσει σε καφετέρια που καθόταν με φίλους του και αυτός τα μάζεψε και τα κράτησε για γραφική ύλη.

Πρόεδρος: ‘Αλλων κομμάτων είχατε;

Λιακόπουλος: Όχι, δεν μου είχαν μοιράσει από άλλο κόμμα.

Αντίστοιχα σε ερωτήσεις για μαχαίρια, αεροβόλο, σφαίρες , αμπούλες αερίου κ.ά., που βρέθηκαν στο σπίτι του, ο κατηγορούμενος είπε ότι ασχολιόταν με το κυνήγι και το ψάρεμα. Για ένα ρόπαλο είπε πως το αγόρασε απλά μόνο γιατί του αρέσει το μπέιζμπολ «αν και δεν υπάρχει στην Ελλάδα το άθλημα», ενώ για τα φυσίγγια ότι ήταν ενθύμια από τον στρατό.

Πρόεδρος: Ενθύμιο το ρόπαλο, ενθύμιο και αυτά. Είχατε μαχαίρι μαζί σας τη μέρα της δολοφονίας, γιατί;

Λιακόπουλος: Για εκφοβισμό, αν μου επιτεθεί κάποιος. Μου είχαν κλέψει κάποτε το κινητό.

Πρόεδρος: Θεωρείτε λογικό κάθε πολίτης να κυκλοφορεί με μαχαίρι μήπως του κλέψουν το κινητό;

Λιακόπουλος: Είχα πάθει φοβία