Νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν σήμερα την πρωτεύουσα της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι προχώρησαν σε «αντίποινα» ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών από Αρμένιους αυτονομιστές από το Στεπανακέρτ.

Τουλάχιστον 64 σύροι μαχητές έχουν σκοτωθεί στις μάχες

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 64 μαχητές από τη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Αζέρους και τους Αρμένιους στον θύλακα αυτόν που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε χθες Σάββατο μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.200 Σύροι, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, στάλθηκαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν.

Ως πρότινος η ΜΚΟ αναφερόταν σε περίπου 850 μαχητές, οι οποίοι στάλθηκαν στην περιοχή εδώ και μια εβδομάδα.

Τουλάχιστον 36 από τους σύρους αντάρτες σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις απώλειες στις τάξεις τους να φθάνουν τις 64.

Αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει σύρους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμως, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.