Απολύτως ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των 27.

«Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας» τόνισε μιλώντας για την τελική διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδους Κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πολύ καλό κείμενο για όλους».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας – «κάτι που όλοι επιθυμούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – είναι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την Άγκυρα.

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις. «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, υπάρχει και η θετική ατζέντα εφόσον η Άγκυρα ρίξει τους τόνους. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας όπως η τελωνειακή ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη για την επανεκκίνηση των επιστροφών στην Τουρκία.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις σαφέστατες αναφορές στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο, «μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας». «Πολύ σημαντική ήταν η αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο», ανέφερε.

«Το πρώτο κείμενο δεν κάλυπτε τις θέσεις μας»

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν κάλυπτε τις θέσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι σαφώς καλύτερο.

Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».

Τι είπαν οι 27 για τον κοροναϊό

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τον κοροναϊό σήμερα το πρωί για τρείς ώρες, παρόλο που ήταν εκτός προγράμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει εντονότατη ανησυχία για πολλές χώρες και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική έχει ακόμα υψηλά νούμερα.

«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», είπε.

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Τύπου

Περισσότερα σε λίγο…