Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για τις καταλήψεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνει στις 10 το βράδυ η εστίαση.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε την τελευταία εξέλιξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κοροναϊό και τόνισε ότι αυτό συνιστά ένα πρόβλημα για τον αμερικανό πρόεδρο λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Στα θέματα της καθημερινότητας, ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε ποια είναι η εκτίμησή του για τις καταλήψεις που φουντώνουν στα σχολεία και για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, όπως είπε, είδε τη χθεσινή πορεία που πέρασε μπροστά από το γραφείο του στο Σύνταγμα, σχολιάζοντας ότι η πορεία ήταν μόνο κατά τα λεγόμενα μαθητική, αφού «τα παιδιά δεν ήταν παιδιά, αλλά αναρχικοί».  «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μαθητές έριξαν μολότοφ με δυναμίτη πάνω στα ΜΑΤ» είπε.

«Είναι ντροπή να συνδέουμε το χθεσινό λεγόμενο μαθητικό συλλαλητήριο με τους μαθητές».

Οι καταλήψεις, προσέθεσε, δεν εκφράζουν τους μαθητές στο σύνολό τους, αλλά κάποιες μικρές, θλιβερές και θορυβώδεις μειοψηφίες. Ενώ εκτίμησε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, οι καταλήψεις πολύ σύντομα θα τελειώσουν.

Δήλωσε σύμφωνος με το μέτρο να μην λαμβάνουν μέρος στην τηλεκπαίδευση όσοι μαθητές μετέχουν στις καταλήψεις, καθώς όπως είπε, οι μαθητές αυτοί αποκλείονται από μόνοι τους από την τηλεκπαίδευση. «Γίνεται να παρακολουθείς τα μαθήματά σου και ταυτόχρονα να κάνεις κατάληψη;» αναρωτήθηκε. «Όποιος κάνει κατάληψη θα παίρνει απουσία, και όποιος θέλει ας μείνει στην ίδια τάξη». «Ο διάλογος πρέπει γίνεται με σχολεία ανοιχτά».

Ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν διαφέρει από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ παράλληλα οι προσλήψεις των καθηγητών έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. «Δεν υπάρχουν κενά σε καθηγητές και βιβλία, όσοι κάνουν καταλήψεις είναι κακομαθημένοι» είπε. «Οι καταλήψεις βλάπτουν τη νεολαία. Πρόκειται για μια δυστροπία της κοινωνίας μας που οφείλεται στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

«Συγχαίρω την κ. Κεραμέως και την στηρίζω για τις αποφάσεις που πήρε», δήλωσε αναφερόμενος στην υπουργό Παιδείας.

Σχετικά με τη διαχείριση του κοροναϊού είπε πως γίνεται πληθώρα τεστ κοροναϊού και πως γίνονται πάνω από 25.000 τεστ ημερησίως.

Για την εστίαση

Για την εστίαση και το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι». Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού.

Τέλος αναφέρθηκε στο ρεκόρ που σημειώθηκε στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.