Ο εφιάλτης του κοροναϊό στα γηροκομεία επέστρεψε. Στην Αττική αυτή τη φορά. Περισσότερα από 40 κρούσματα, νοσηλευτές αλλά και υπερήλικες τρόφιμοι, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην καρδιά της Αθήνας.

Από τις 6 το πρωί , πληρώματα του ΕΚΑΒ, με τις απαραίτητες στολές προστασίας, άρχισαν την επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο, όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

Νοσηλευτής που εργαζόταν στη μονάδα και ο οποίος, εν γνώσει του «έσπειρε» τον ιό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα ο συγκεκριμένος νοσηλευτής είχε συμπτώματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπεβλήθη σε τεστ που βγήκε θετικό. Όπως υποστήριξε στο LIVE NEWS, η σύζυγος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου, ο νοσηλευτής εργαζόταν για μέρες χωρίς να έχει συμπτώματα, αλλά νιώθοντας έντονη κόπωση, για την οποία δεν μίλησε σε κανένα.

Η συγκεκριμένη μονάδα στον Αγ. Παντελεήμονα, είναι το 7ο γηροκομείο, το οποίο, παρ’ ότι τελεί εδώ και μήνες υπό καθεστώς απομόνωσης, ξαφνικά, μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα με δεκάδες κρούσματα κοροναϊό.

Παράλληλα με την επιχείρηση για την μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία, συνεργεία του Δήμου, προχώρησαν σε απολύμανση του τετραγώνου.

Τρομάζει η αποκάλυψη ότι νοσηλευτής νοσούσε εδώ και δύο εβδομάδες

Γιατρός της κλινικής δήλωσε στο MEGA ότι τα πρώτα οχτώ κρούσματα εντοπίστηκαν την Κυριακή. Πριν από λίγο ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι ακόμα ένας ηλικιωμένος βρέθηκε θετικός, ανεβάζοντας τα θετικά κρούσματα στα 41. Ωστόσο το ιικό φορτίο στο χώρο είναι υψηλό και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στον νοσηλευτή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πήγαινε στη δουλειά του με συμπτώματα, χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής λένε ότι τα μέτρα στο γηροκομείο δεν ήταν αυστηρά και δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το ίδιο διαπίστωσε και ο κ. Αρκουμανέας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει στο χώρο 4 έλεγχοι. Ο τελευταίος έλεγχος που αφορούσε σε δειγματοληπτικά τεστ είχε γίνει στις 31/08. Στις 05/09 είχε γίνει έλεγχος για τήρηση πρωτοκόλλων και είχε βρεθεί ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα.

Εισαγγελική παρέμβαση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δεκάδες κρούσματα κοροναϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκινά με εντολή  της  προϊσταμένης, προκειμένου  διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστεί αν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν για δομές φροντίδας ηλικιωμένων.