Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θέλει να περιορίσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάρτι για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, όπως προκύπτει από ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είδε το Reuters ενόψει της συνάντησης της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σήμερα.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Μέρκελ ανακοίνωσε στα στελέχη του κόμματός της χθες Δευτέρα ότι ο ρυθμός μόλυνσης πιθανόν να φθάσει τα 19.200 ημερησίως αν συνεχιστεί η παρούσα φάση, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματός της.

Σήμερα η Γερμανία κατέγραψε 2.089 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 11 θανάτους από covid-19, σύμφωνα με απολογισμό του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κοχ.

Βάσει μιας «στρατηγικής hot spot», η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τους περιορισμούς στον αριθμό παρευρισκομένων σε πάρτι στα 25 άτομα ιδιωτικά και στα 50 άτομα σε δημόσιους χώρους, όπου ο ρυθμός μόλυνσης επταημέρου ανέρχεται σε 35 ανά 100.000, όπως προκύπτει από το προσχέδιο.

Οι ισχύουσες απαγορεύσεις για την κατανάλωση αλκοόλ επίσης θα ενισχυθούν.

Αν ο ρυθμός μόλυνσης επταημέρου φθάσει τα 50 ανά 100.000, οι εορτασμοί σε ιδιωτικούς χώρους θα περιοριστούν στα δέκα άτομα και σε δημόσιους στα 25, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο.

Η μαζικής κυκλοφορίας ταμπλόιντ Bild έγραψε ότι τα σχέδια της Μέρκελ συναντούν αντιρρήσεις από ορισμένους πρωθυπουργούς κρατιδίων, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτά.

950 άτομα σε καραντίνα

Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Μπίλεφελντ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα ήδη 950 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και εκπαιδευτικών από δέκα σχολεία.

Συνολικά 36 επισκέπτες μολύνθηκαν από τον κοροναϊό σε αυτό το πάρτι γενεθλίων. Την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο 20 τα κρούσματα.

«Ουρές» για τεστ κοροναϊού

Όμως η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων προκάλεσε τεράστια προσέλευση σε υπαίθριο κέντρο όπου γίνονται τεστ κοροναϊού με αποτέλεσμα, όπως γράφει η εφημερίδα «Westfalen-Blatt», να σχηματιστούν και σήμερα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων. Οι δημοτικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες ήδη από το μεσημέρι να μην κατευθύνονται προς το σημείο εκείνο, διότι το σύστημα είναι υπερφορτωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, επρόκειτο για ένα πάρτι γενεθλίων που οργανώθηκε σε ιδιωτικό χώρο και κράτησε μέχρι το βράδυ. Οι επισκέπτες εναλλάσσονταν συνεχώς και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονταν πολλά παιδιά από διαφορετικά σχολεία με συνέπεια αρκετές σχολικές τάξεις σε δέκα διαφορετικά σχολεία να βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ιχνηλατούν όλους όσοι ήρθαν σε επαφή για να εντοπίσουν κρούσματα κοροναϊού.