Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μοριακών τεστ για κοροναϊό που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6», βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές.

Ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος που αρχικά είχαν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό από μοριακό έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί στην Κρήτη.

Ο έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία θα διενεργηθούν τεστ και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Από τα μέλη του πληρώματος οι 23 είναι Έλληνες.

Γιατί μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ

Οι επικεφαλής του πλοίου ενημέρωσαν χθες τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη των θετικών αποτελεσμάτων όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επιστήμονες του Οργανισμού εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Το τρίτο τεστ θα κρίνει το αποτέλεσμα

Στη συνέχεια η εταιρεία επανέλαβε τα τεστ εν πλω τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Σήμερα το πρωί όταν έφτασε το πλοίο στον Πειραιά συνεργείο του ΕΟΔΥ πήρε εκ νέου δείγματα από τους 12 ναυτικούς και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προκειμένου να γίνει νέος μοριακός έλεγχος που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει ότι τα κρούσματα αυτά είναι όντως αρνητικά. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.

Η εξήγηση πίσω από τα αποτελέσματα των rapid test

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου που μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα rapid test αντιγόνου, τα οποία ναι μεν είναι τα πλέον αξιόπιστα της αγοράς με 90% πιστότητα, αλλά ενεργοποιούνται και με πολύ χαμηλά φορτία. Για το λόγο αυτό τα θετικά τεστ  ξαναελέγχονται με την κλασική μέθοδο του PCR.

Σε όλα τα τεστ, συμπλήρωσε, υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.