Πρόσκληση για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές μέσω διαλόγου απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσφωνώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε προς τον Τούρκο ομόλογό του πως οι διαφωνίες τους σ’ ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν επίσης να λυθούν μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα, την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφέρει στη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να του απαντήσει σε έντονο ύφος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με την αναφορά Ερντογάν ότι «η προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε διαφορές με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση».

Θέλοντας να καταδείξει ότι άλλα δηλώνει και άλλα πράττει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Ν. Αναστασιάδης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

•Αν ο κ. Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τα πιο πάνω κι αν πιστεύει ειλικρινά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για έναν ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του όλου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο;

•Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.