Είναι ο πρωτεργάτης της περσινής επιτυχίας του Ολυμπιακού. Ο άνθρωπος, που πήρε στα χέρια του τα πολύτιμα… υλικά που του έδωσε ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης και κατάφερε να δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, που σάρωσε τα πάντα στην Ελλάδα και έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.

Ο λόγος για τον Πέδρο Μαρτίνς. Ενας προπονητής που δουλεύει σκληρά, μαθαίνει συνεχώς και βελτιώνεται, ανεβάζοντας παράλληλα επίπεδο τον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος τεχνικός την Πέμπτη μίλησε στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τίτλο «Μέρες ποδοσφαίρου. Αθλητισμός: Παιδί και ποδόσφαιρο».

Ο Πέδρο Μαρτίνς μίλησε για τις διαφορές σε επίπεδο ακαδημιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία και τόνισε ότι θα πρέπει στη χώρα μας να γίνονται περισσότερα τουρνουά στις μικρές ηλικίες. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα ωριμάζουν γρηγορότερα και θα εξοικειώνονται με την καθημερινότητα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

«Στην Ελλάδα το σύστημα οργάνωσης των ακαδημιών είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την Πορτογαλία. Εχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Μία από αυτές είναι η μεθοδολογία. Όμως θα μιλήσω για το μεγάλο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι η έλλειψη διοργανώσεων. Δεν υπάρχουν αρκετοί αγώνες. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες χρειάζονται αγώνες για να ωριμάσουν και να εξοικειώνονται με την καθημερινότητα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Πρέπει να διοργανώνονται πολλοί περισσότεροι αγώνες, ειδικά από τις ηλικίας 14 και άνω. Να υπάρχει ένα πρωτάθλημα, ένας στόχος, ένα έπαθλο. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα. Να χωριστούν σε κατηγορίες. Να παίζουν σε αγώνες. Να μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα πιο γρήγορα. Να έχουν εμπειρία από αγώνες. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά των ακαδημιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα πρέπει να διοργανώνει περισσότερους αγώνες σε αυτές τις ηλικίες», ανέφερε ο Πέδρο Μαρτίνς.

Παράλληλα, κάλεσε τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ό,τι κάνουν να το κάνουν με πάθος. «Η συμβουλή μου στα παιδιά είναι να κάνουν που αγαπούν και να το κάνουν με πάθος. Όταν το κάνουν αυτό, μπορούν να συμβούν τα πάντα και να πετύχουν αυτό που θέλουν. Χρειάζεσαι το πάθος. Ό,τι κάνεις πρέπει να το κάνεις με πάθος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν θέλω να βλέπω σε έναν αθλητή είναι να μην σέβεται τις αρχές του συλλόγου. Πρέπει ολοι να τις σεβόμαστε όταν ανήκουμε σε έναν σύλλογο. Υπάρχουν κάποιες αξίες. Όταν ήμουν στην Μαρίτιμο είχα αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα. Όταν ειδα κάποιον από τους αθλητές μου να μην σέβεται τις αξίες του συλλόγου, θεώρησα ότι έπρεπε να φέρω κάποιον ειδικό απέξω. Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Αρχισε να συνεργάζεται και να σέβεται και έγινε μέλος της ομάδας», είπε μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος προπονητής.

Στο συνέδριο μίλησε νωρίτερα και ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ του Ολυμπιακού, Χρήστος Θέος, ο οποίος ανέλυσε τους τραυματισμούς στην αναπτυξιακή φάση.

Στην συζήτηση «Αθλητισμός: Παιδί και Ποδόσφαιρο», διακεκριμένοι επιστήμονες από τοv χώρο της Ιατρικής, του Αθλητισμού, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας θα αναπτύξουν διεξοδικά τη σημασία του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη του παιδιού, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής, του σεβασμού του αθλητικού πλουραλισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.

Παράλληλα, αναγνωρισμένοι αθλητές θα αναδείξουν, μέσα από την εμπειρία και το παράδειγμά τους, πλευρές που χρήζουν προσοχής τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Η συζήτηση πραγματοποιείται από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε το βίντεο με τον Πέδρο Μαρτίνς: