Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο και την αποφυγή του συνωστισμού σε πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους. Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα οι αστυνομικοί θα τοποθετούν κορδέλες αποκλεισμού ενώ από τα μεγάφωνα των περιπολικών θα ακούγεται μήνυμα που θα επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή θα καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν και να τηρούν αποστάσεις.

Η Ελληνική αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις «κόκκινες» πλατείες, όπου θα δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση. Πρόκειται για τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, την Καλλιθέα, της Νέα Σμύρνη, το Γκάζι και την Αγία Παρασκευή.

Ένα ιδιότυπο «lockdown» σε πάρκα και πλατείες έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία για την αποφυγή του συνωστισμού.

Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, θα καταφθάνουν άμεσα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση και θα γίνονται συστάσεις.

Με βάση τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για συναθροίσεις και στους ανοιχτούς χώρους.

Από τα ενεργά κρούσματα τα περισσότερα είναι στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, και πολλά αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες. Γι’ αυτό θα δοθεί έμφαση στην μετάφραση της καμπάνιας κατά του κοροναϊού σε όσες περισσότερες γλώσσες γίνεται.

Οι επιτελείς της αστυνομίας βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις με αντικείμενο την εφαρμογή των οδηγιών και την επιβολή προστίμων. Ωστόσο, αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Ξεκίνησαν οι περιπολίες στις πλατείες

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, όπου έχουν ξεκινήσει τα περιπολικά αναπαράγουν το μήνυμα ενημέρωσης των πολιτών, ενώ δεν επιτρέπονται συγκεντρώνεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους.

Το μήνυμα από τα περιπολικά θα μεταδίδεται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά αγγλικά και αραβικά, ενώ η σχετική ενημέρωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα τις Τρίτης.

Το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφώνονται στις συστάσεις της αστυνομίας θα είναι 150 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τα φαινόμενα συνωστισμού εξακολουθήσουν, θα μπαίνουν κορδέλες αποκλεισμού της πλατείας.

Αυτόφωρο για τους αρνητές μάσκας

Σε εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ότι τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου, να οδηγούνται στο αυτόφωρο, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή». Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Το μήνυμα της αστυνομίας στις πλατείες

«Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Η απαγόρευση ισχύει ως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου», αναφέρει, το ηχητικό μήνυμα της ΕΛΑΣ κατά του συνωστισμού στις πλατείες. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».