Τη λήψη νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού μελετά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ανάμεσα στα μέτρα θα είναι ο περιορισμός στις κοινωνικές επαφές και η μείωση των ωρών λειτουργίας στις παμπ.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο με περιορισμούς σε τρία στάδια, προκειμένου να αποφευχθεί ένα συνολικό lockdown.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τους περιορισμούς που υφίστανται σήμερα στη Βρετανία, με έμφαση στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Το δεύτερο στάδιο θα έχει γενικευμένα μέτρα, όπως αυτά που ισχύουν σήμερα στη ΒΑ Αγγλία, με κλείσιμο ξενοδοχείων και απαγόρευση συναντήσεων σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά νοικοκυριά.

Το τρίτο στάδιο θα προβλέπει ακόμα αυστηρότερους περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία κατέγραψε 4.422 νέα κρούσματα της COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, 100 περισσότερα κρούσματα από χθες, τον μεγαλύτερο αριθμό κατά την καθημερινή καταμέτρηση από τις 8 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός αναπαραγωγής του νέου κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε μεταξύ 1,1-1,4 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, που κυμαινόταν μεταξύ 1,0-1,2, έγινε σήμερα γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Ένας αριθμός R μεταξύ 1,1 και 1,4 σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε 10 άνθρωποι που προσβάλλονται θα μολύνουν 11 και 14 άλλους ανθρώπους», τονίζεται.

Επιπλέον, ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται κατά 2% έως 7% καθημερινά.

Εξάλλου, η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Αγγλία, ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως ηλικιωμένων ασθενών, ανέφερε σήμερα κορυφαία αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

«Καταγράφουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή ευρέως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανησυχώ ιδιαίτερα από την αύξηση του ποσοστού εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας μεταξύ των πιο ηλικιωμένων», δήλωσε η Υβόν Ντόιλ, η ιατρική διευθύντρια στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση πολύ χειρότερων καταστάσεων που θα συμβούν», τόνισε.