Έντονη είναι η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες ημέρες λόγω και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24-25 Σεπτεμβρίου) που θα συνεδριάσει έχοντας ως κύριο θέμα στην ατζέντα τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των εντατικών διπλωματικών επαφών που πραγματοποιούνται τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, πληροφορίες κάνουν λόγο για επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί ή ανακοινωθεί επισήμως κάτι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αμερικανός αξιωματούχος θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας.

Κομβικός ρόλος στα ελληνοτουρκικά

Ο Μάικ Πομπέο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνεται πως πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Επίκεντρο της επίσκεψής του αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Σούδα.

Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.