Τους παράγοντες που συνέβαλαν στις καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, αναλύει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες:

    1. Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
    2. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.
    3. Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.
    4. Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.
    5. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο καθηγητής.

 Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι

Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι, δεκάδες εγκλωβισμένοι και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επέλαση του Ιανού στη χώρα μας. Ο φονικός -όπως αποδείχτηκε- μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος «σαρώνει» τη χώρα μας, μπορεί εν τέλει να μην είχε τη δύναμη που φοβούνταν οι μετεωρολόγοι, ωστόσο στο πέρασμά του, ειδικά από ορισμένες περιοχές, άφησε τεράστιες καταστροφές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Θεσσαλία, η οποία από το πρωί μετράει τις πληγές της, τη στιγμή που το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Ο Ιανός άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Όσον αφορά στους νεκρούς, πρόκειται για έναν άνδρα κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή από τον κυκλώνα στη χώρα μας καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Όσον αφορά στη γυναίκα που αγνοείται, πρόκειται για 40χρονη που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Μάλιστα, σήμερα Σάββατο εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της.