Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διπλωματική κινητικότητα

Στην Αθήνα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες έντονη διπλωματική κινητικότητα. Η Τουρκία μπορεί να απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η ρητορική που χρησιμοποιεί η Άγκυρα δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η Τουρκία έχει χρόνο να συνεχίσει το πρώτο βήμα απεμπλοκής από την κρίση και πρέπει οι κινήσεις της να έχουν συνέχεια και συνέπεια για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την υφαλοκρηπίδα και τη χάραξη ΑΟΖ. «Μέχρι να υπάρχει οριστική οριοθέτηση είτε μέσω συμφωνίας είτε με προσφυγή στη Χάγη, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα Σαρλ Μισέλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ».

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. «Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μονό υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης:

«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ με Μέρκελ και Κουρτς για Ανατολική Μεσόγειο

Σημειώνεται πως η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη που είχαν προχθές οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, Ανγκελα Μέρκελ και Σεμπάστιαν Κουρτς αντιστοίχως, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κουρτς, συζητήθηκαν «οι τουρκικές παραβιάσεις αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα». Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη τονίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει και η Σλοβακία.