Άριστα στην τήρηση των μέτρων πήραν χθες, χιλιάδες μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι οποίοι τήρησαν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Ακόμη και οι μαθητές μικρότερων ηλικιών κατάφεραν να προσαρμοστούν με τη χρήση μάσκας δίνοντας τη δική τους απάντηση σε ορισμένες μειοψηφίες γονέων που έκαναν το δικό τους σόου έξω από σχολεία, ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος στα παιδιά τους χωρίς μάσκα.

Μάλιστα υπήρχαν και γονείς που… ξέφυγαν φτάνοντας στο σημείο να επιτεθούν εναντίον καθηγητή.

Η πρώτη μέρα στα σχολεία όλης της χώρας κύλησε με αισιοδοξία αλλά και αρκετά παρατράγουδα.

Ένα από αυτά, ήταν οι μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές, καθώς αρκετές από αυτές, απευθυνόντουσαν σε… γίγαντες μαθητές.

Μετά το Βατερλώ με τις ακατάλληλες μάσκες που μοιράστηκαν στα παιδιά, η ΚΕΔΕ αποφάσισε την αναστολή παραγωγής των μασκών εν αναμονή των νέων προδιαγραφών που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Η εξέλιξη με το λάθος μέγεθος μασκών που μοιράστηκαν δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με προχειρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αφήνοντας έτσι – επί της ουσίας – χωρίς μάσκες χιλιάδες μαθητές.

Αντισηπτικά, αποστάσεις και ξεχωριστά διαλείμματα

Κατά τα λοιπά, η πρώτη μέρα στα σχολείο, κύλησε γύρω από τη σωστή χρήση της μάσκας, ειδικά για τους μικρούς μαθητές, ενώ σε όλες τις αίθουσες υπήρχαν αντισηπτικά.

Διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά ήταν και ο αγιασμός, που έγινε στα προαύλια, με εκπροσώπους των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια πέρασαν οι ιερείς από κάθε τάξη χωριστά.

Σόου από αρνητές μάσκας

Και σα να μην έφτανε το θέμα που προέκυψε με το λάθος μέγεθος μασκών,  οι καθηγητές και οι διευθυντές των σχολείων είχαν να αντιμετωπίσουν γονείς συνωμοσιολόγους, οι οποίοι όχι μόνο έστειλαν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα, αλλά δεν επέτρεπαν στους δασκάλους να τους τη φορέσουν, προκειμένου να τα αφήσουν να μπουν στην αίθουσα.

Οι εν λόγω άνθρωποι παρουσιάζονταν αμετανόητοι και αδιάφοροι τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κοροναϊό ή να νοσήσουν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς να τελειώσει για αυτούς τους μαθητές ακριβώς στο κατώφλι του σχολείου.

«Απ’ ό,τι μας λένε δεν τα αφήνουν να μπουν μέσα στη σχολική αίθουσα, δεν πειράζει, εμείς πάντως τα φέραμε, ήμασταν υποχρεωμένοι να τα φέρουμε, δεν μας επιτρέπουν την είσοδο», λέει στην κάμερα του MEGA ένας πατέρας.

Όπως τονίζει ο συγκεκριμένος πατέρας, προτιμά να χάσουν τα παιδιά του ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

«Ας χάσουν έναν χρόνο τα παιδιά από το σχολείο άμα πάει εκεί η δουλειά, αλλά σ’ ένα χρόνο θα δούμε τα άλλα παιδάκια που βάλανε τη μάσκα τι προβλήματα θα βγάλουνε».

Στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, μια μητέρα σε έξαλλη κατάσταση βρίζει, αρπάζει από το παιδί της τη μάσκα και του απαγορεύει να τη φορέσει, υποστηρίζοντας ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του. Στην Πάτρα, ακόμη ένας πατέρας αρνήθηκε να φορέσουν μάσκα τα παιδιά του, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του σχολείου να τους απαγορεύσει την είσοδο.

Ξέφυγε η κατάσταση στην Κρήτη

Ωστόσο, το χειρότερο γεγονός όλων, αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία έγινε στην Κρήτη, όπου ένας γονιός δεν δίστασε να… χειροδικήσει σε καθηγητή, όταν εκείνος δεν άφησε το παιδί να μπει στο κτίριο χωρίς μάσκα.

«Δέχθηκα άδικη επίθεση, χωρίς, κανένα λόγο από έναν άνθρωπο που δεν γνώριζα. Μου επιτέθηκε πισώπλατα, με χτύπησε στο πρόσωπο και αμέσως μετά άρχισε να με βρίζει χυδαία και να με απειλεί» λέει ο καθηγητής περιγράφοντας στο MEGA τα όσα έζησε.

Παράλληλα, μιλώντας στην ιστοσελίδα zarpanews.gr, αποκάλυψε πως φέρει πλέον δύο αυτοκόλλητα ράμματα στο πρόσωπο από την επίθεση του 39χρονου πατέρα.

Από την πλευρά του ο πατέρας, μιλώντας στο MEGA είπε πως «πάει να μπει ο γιος μου μέσα εκεί που ήταν τα άλλα παιδάκια με τις μάσκες και τον αρπάζει ο καθηγητής και του λέει πάρε μάσκα. Και του λέει το παιδί μου εγώ δε θέλω μάσκα, δε φοράω μάσκα. Και το πιάνει το παιδί μου από το χέρι και του επιβάλλει να βάλει μάσκα, τρόμαξε το παιδί μου και φοβήθηκε. Μου λέει δε θέλω να ξαναπάω σχολείο. Φοβήθηκε το παιδί μου και το είδα κλαμμένο και του έπαιξα μια κουτουλιά».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ ο δράστης συνελήφθη.

Κεραμέως:  Καμία ανοχή σε βία για τις μάσκες

Για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς και τα όσα «συνόδευσαν» το πρώτο κουδούνι, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ερωτηθείσα για τυχόν ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού από το άνοιγμα των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως είπε «όλοι έχουμε μια αγωνία και ως υπεύθυνοι πολιτικοί και ως γονείς, αλλά ακολουθούμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Έχουμε υποχρέωση να επιστρέψουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο και ο φυσικός του χώρος είναι το σχολείο».

Σχετικά με αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες από μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές των ειδικών, αλλά και για τις αντιδράσεις από τους αρνητές της μάσκας είπε, μιλώντας στον ANT1, ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν είναι δικής της αρμοδιότητας η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, λέγοντας πάντως ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία.

Σε ότι αφορά στο κρούσμα βίας εναντίον εκπαιδευτικού στα Χανιά, από γονέα ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στα παιδιά του, η υπ. Παιδείας είπε ότι επικοινώνησε και με τον εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή του σχολείου, «τους είπα ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για την προστασία όλων των εκπαιδευτικών, αμέσως ετοιμάσαμε αναφορά για την εισαγγελία. Στο πρόσωπο αυτού του εκπαιδευτικού βλέπω τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και τονίζω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά, όπως και όλοι μας, υπό τα νέα δεδομένα».