Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων για να υποδεχθούν τους μαθητές που επιστρέφουν σε μια σχολική χρονιά, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες και αυξημένα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Όπως τόνισε, «οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη μάσκα προστασίας, αφού η Κεντρική Ένωση ∆ήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του Κράτους.

Μέσα σε μόλις επτά ημέρες από τη στιγμή που της δόθηκαν οι τελικές προδιαγραφές των μασκών, με τις οποίες θα έπρεπε να προμηθεύσει όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Επικράτειας, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις μήνες».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δ. Παπαστεργίου, στο διαγωνισμό, που διεξήχθη με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας και την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, συμμετείχαν 93 εταιρείες κι επιλέχθηκαν τελικά είκοσι ανάδοχοι, χωρίς να υποβληθεί ούτε μια ένσταση. Και όταν ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε πέντε μόλις μέρες, επετεύχθη να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές, να παραχθεί η πρώτη ποσότητα μασκών και να φτάσει η ποσότητα αυτή σε κάθε σχολείο της χώρας.

Πρέπει να επισημάνουμε δύο σημεία, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, στη σχετική με το γεγονός δήλωσή του: «Πρώτον, είχαμε προβλέψει ότι σε κάθε στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού, θα διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που είχαν τεθεί από πλευράς ΚΕ∆Ε, κάτι που έγινε. ∆εν επιτρέψαμε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η ταχύτητα να αποτελέσει δικαιολογία για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των μασκών. ∆εύτερον, το 90% των μασκών, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που τέθηκαν, παράχθηκε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά οι παραγωγικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και δεν υπήρχαν διαθέσιμες οι μάσκες που απαιτούνταν σε τόσο σύντομο χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν μέχρι σήμερα μέρος της ζητούμενης ποσότητας στα σχολεία και τις αμέσως επόμενες μέρες, θα παραδοθεί το σύνολο των μασκών. Σήμερα όμως πετύχαμε αυτό που για κάποιους ήταν ακατόρθωτο. Να δώσουμε σε κάθε μαθητή κι εκπαιδευτικό υψηλής ποιότητας μάσκα, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας που μας υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας».