Με μια επετειακή παράσταση, απόψε στις 20.30 στο Βεάκειο Θέατρο, επιστρέφει το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Το «θρυλικό» Καπλάνι θα «ξαναζωντανέψει» και πάλι για μία μόνο παράσταση!

Πρόκειται για την παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν πέντε χρόνια στο Θέατρο Βρετάνια με την παρουσία της Άλκης Ζέη, η οποία κατασυγκινημένη και δακρυσμένη και τους θεατές να χειροκροτούν ασταμάτητα, συνεχάρη θερμά την σκηνοθέτιδα Ανδρομάχη Χρυσομάλη για την τόσο πετυχημένη μεταφορά του βιβλίου της στη θεατρική σκηνή.

«Το Καπλάνι της Βιτρίνας» λοιπόν θα γιορτάσει αυτό το υπέροχο ταξίδι του – ένα ταξίδι που κράτησε πέντε χρόνια πραγματοποιώντας 600 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 150.000 θεατές – τιμώντας την αγαπημένη μας Άλκη Ζέη με μία επετειακή παράσταση στο Βεάκειο Θέατρο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Είναι μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ.

Οι εξαίσιες μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Αβραμίδη, μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Λίγες στιγμές πριν την παράσταση, η σκηνοθέτρια Ανδρομάχη Χρυσομάλλη μίλησε για το έργο, το ταξίδι του και το παιδικό θέατρο.

600 παραστάσεις μετά την πρώτη του παρουσίαση, τι θα φέρει το «Καπλάνι της βιτρίνας» στη σκηνή του Βεάκειου Θεάτρου;

Τέτοια εποχή ακριβώς πριν 5 χρόνια ξεκινούσε το μαγικό ταξίδι του Καπλανιού στο θέατρο. Ήταν τότε που η αλησμόνητη Άλκη Ζέη μου είχε πει ότι εγκρίνει την διασκευή που της είχα παρουσιάσει και ετοιμαζόμασταν πυρετωδώς με  ηθοποιούς και συντελεστές για το ανέβασμα ενός από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σήμερα μετά από σχεδόν 600 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ παρουσιάζεται σε ανοιχτό χώρο για να μπορέσουν οι θεατές να απολαύσουν ξανά την παράσταση και να ταξιδέψουν στην ψυχή και τα συναισθήματα της Άλκης Ζέη

Λίγους μήνες μετά το θάνατο της Άλκης Ζέη, παρουσιάζετε για μία και μοναδική παράσταση το πιο χαρακτηριστικό της έργο. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η τιμητική για τη μνήμη της περίσταση;

Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αγαπημένης μας Άλκης Ζέη, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην σπουδαία συγγραφέα με το αστείρευτο ταλέντο. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της είναι τόσο σημαντική που θα μεγαλώσουν ακόμη πολλές γενιές διαβάζοντας τα έργα της.  Εμείς μέσα από την παράσταση αυτή θα την δούμε πάλι στην παιδική της ηλικία, θα δούμε τη μικρή Μέλια, που πετάει από χώρα σε χώρα και ρωτάει τα παιδιά όλου του κόσμου ΕΥ-ΠΟ ΛΥ-ΠΟ; Τη Μέλια που ήθελε να γίνει συγγραφέας για να γράφει λυπητερές ιστορίες, αλλά με χαρούμενο τέλος…. και τα κατάφερε!Σ’ αυτήν την δύσκολη εποχή, η παράσταση τι έχει να δώσει στους μικρούς και μεγάλους θεατές της;

Τόσο το μυθιστόρημα, όσο και η παράσταση, αποτελούν μία ωδή στην αισιοδοξία και την ελπίδα. Το Καπλάνι της Βιτρίνας μας διδάσκει ότι όσο δύσκολη και σκληρή κι αν είναι μία εποχή, πάντα η ζωή βρίσκει τον τρόπο να συνεχίζει και να υπερνικά όλες τις αντιξοότητες. Πάντα το ΛΥ-ΠΟ θα γίνεται ΕΥ-ΠΟ.

Στήνοντας μια παράσταση για παιδιά, γίνεστε κι εσείς ως καλλιτέχνης παιδί;

Έτσι κι αλλιώς το θέατρο είναι ένα παιχνίδι, δεν γίνεται ο καλλιτέχνης να μην μεταμορφώνεται σε παιδί, μέσω της θεατρικής πράξης. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι η παράσταση αυτή δεν έγινε με όρους ‘’παιδικού’’ θεάτρου, αλλά ως παράσταση για όλες τις ηλικίες. Και στο σημείο αυτό θα αναφέρω αυτό που έλεγε και η Άλκη Ζέη όταν τη ρωτούσαν για το πώς νιώθει που γράφει λογοτεχνία για παιδιά κι εκείνη απαντούσε: εγώ ξεκίνησα να γράφω για μεγάλους. Έτσι και γω ταξίδεψα πίσω στο παρελθόν με τα αθώα μάτια ενός μικρού παιδιού που αρνείται την αδικία, τις τεράστιες ανισότητα και που ελπίζει σε ένα καλύτερο κόσμο.

Τι προκλήσεις μπορεί να κρύβει το παιδικό θέατρο;

Το να δημιουργείς μία παράσταση για παιδιά ενέχει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι ίσως το πιο απαιτητικό κοινό, γιατί τα παιδιά δεν έχουν μάθει να υποκρίνονται ή να προσποιούνται αν κάτι δεν τους αρέσει. Η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός τους είναι τόσο έντονα που απαιτούν και εκείνα με τον δικό τους τρόπο αλήθεια και εντιμότητα σε αυτό που παρακολουθούν. Και ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ φτιάχτηκε με τόση αλήθεια και αγάπη, για αυτό και η ανταπόκριση των θεατών ήταν τόσο μεγάλη και ενθουσιώδης.