Νέος κύκλος δικαστικών περιπετειών φαίνεται πως ανοίγει για τον Κέβιν Σπέισι, καθώς την περασμένη Τετάρτη υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση (ξανά) ο ηθοποιός Αντονι Ραπ και ένας, ανώνυμος μέχρι στιγμής, άνδρας. Οι δυο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», κατηγορούν τον διάσημο ηθοποιό, πρώην πρωταγωνιστή της σειράς του Netflix «House of cards», ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά τη δεκαετία του 1980, όταν αμφότεροι ήταν 14 ετών. Τα νομικά μέτρα εναντίον του Σπέισι μάλιστα έρχονται σχεδόν τρία χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές του Ραπ για την αποπλάνησή του από τον ηθοποιό όταν ήταν ακόμη ανήλικος.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, ο Σπέισι φέρεται να επιτέθηκε στον έφηβο τότε Ραπ, τον οποίο γνώρισε σε μαθήματα υποκριτικής που έδινε στην επαρχία Γουέστσεστερ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Σπέισι προσκάλεσε τον μαθητή του στο διαμέρισμά του και προχώρησε σε σεξουαλικές πράξεις μαζί του «σε πολλαπλές περιπτώσεις». Μάλιστα, στην τελευταία τους συνάντηση, ο Σπέισι συνέχισε τις πράξεις του παρόλο που ο νεαρός αντιστεκόταν λέγοντας όχι. Ο δεύτερος ενάγων, του οποίου η ταυτότητα παραμένει ακόμη άγνωστη κι απλώς αναφέρεται με τα αρχικά Σ.Ντ., υποστηρίζει πως είχε στοματικό και πρωκτικό σεξ με τον 61χρονο σήμερα πρωταγωνιστή ενώ συμμετείχε και σε άλλες σεξουαλικές πράξεις στις αρχές του 1980.

Αμφότεροι διεκδικούν αποζημίωση, αφού όπως αναφέρεται στη μήνυση οι ενάγοντες «έχουν υποστεί ψυχολογικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, σοβαρής συναισθηματικής δυσφορίας, ταπείνωσης, τρόμου, θυμού, κατάθλιψης και άγχους κι ενός σοβαρού σοκ στο νευρικό τους σύστημα». Χαρακτηρίζουν αυτές τις βλάβες διαρκούς χαρακτήρα και τις συνδέουν με αποχή από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και ιατρική περίθαλψη που τους στοίχισε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η αρχή το 2017

Η πρώτη φορά που ακούστηκαν δημοσίως κατηγορίες εναντίον του Σπέισι ήταν σε μια συνέντευξη του Ραπ στη σελίδα BuzzFeed το 2017. Στον απόηχο του κινήματος #metoo, o ίδιος εκμυστηρεύθηκε ότι ο Σπέισι τού επιτέθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν το 1986.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο βραβευμένος δύο φορές με Οσκαρ ηθοποιός άρπαξε τον νεαρό τότε άνδρα από τα οπίσθια, τον σήκωσε και τον έβαλε στο κρεβάτι του και ξάπλωσε από πάνω του. Ο Ραπ, ο οποίος είναι 48 ετών πλέον κι έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο μιούζικαλ «Rent» στο Μπρόντγουεϊ, κατάφερε να απελευθερωθεί και να φύγει από το διαμέρισμα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται.

Παρά τον σάλο που ξέσπασε γύρω από το όνομα του Σπέισι, με αποτέλεσμα να χάσει τον ρόλο του στη σειρά «House of cards» και να αρχίσει να διαλύεται η καριέρα του, δεν του απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες επισήμως. Σε απάντησή του – μέσω Twitter – ο Σπέισι τότε, αφού επιβεβαίωσε δημοσίως τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις του, ανέφερε πως δεν θυμάται το συγκεκριμένο περιστατικό.

Παρ’ όλα αυτά είχε πει «αν όντως συμπεριφέρθηκα όπως εκείνος περιγράφει, του χρωστάω την πιο ειλικρινή μου συγγνώμη για κάτι που θα ήταν εντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά λόγω μέθης».

Την ίδια μόλις ημέρα το Neflix δηλώνει σοκαρισμένο από την είδηση, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της International Academy of Television Arts and Sciences ο ηθοποιός κόβεται και από τα βραβεία Emmy.

Η θύελλα με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης στο πρόσωπο του Σπέισι συνεχίστηκε πριν από δύο χρόνια με την αγωγή που υπέβαλε εναντίον του 18χρονος άνδρας από τη Μασαχουσέτη. Υποστήριξε πως του επιτέθηκε σε ένα εστιατόριο το 2016.

Οι δικαστές απέρριψαν την υπόθεση τελικώς όταν ο κατήγορος, ενώ κατέθετε, αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το περιστατικό επικαλούμενος την πέμπτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.

Πέρυσι, μια παρόμοια υπόθεση με ενάγοντες τους κληρονόμους ενός αποθανόντος μασέρ είχε την ίδια κατάληξη, όταν εκείνοι απέσυραν τη μήνυση εναντίον του ηθοποιού. Οπως είχε αρχικώς δηλώσει ο μασέρ στην αγωγή του, ο Σπέισι τον θώπευσε και προσπάθησε να τον φιλήσει προτού του προτείνει στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια ενός μασάζ.