Με το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ώστε να βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν την κρίση και να εξέλθουν ισχυρότερα θα ασχοληθεί σήμερα το Ecofin.

Ιδιαίτερα θα επικεντρωθεί στη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Η έγκριση των κανονισμών που διέπουν το σχέδιο ανάκαμψης θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Να σημειωθεί πως οι χώρες της ΕΕ έχουν διορία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να παρουσιάσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους, τα οποία πρώτα θα εγκριθούν από την Κομισιόν και εν συνεχεία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της ΕΕ, αποσκοπεί στη βελτίωση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, των στρατηγικών επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Θα εξετάσει επίσης τη συνεχή ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενιαία αγορά.

Τέλος, το Ecofin θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.