Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες σχετικά με εξώδικα που στέλνουν γονείς απειλώντας καθηγητές σχολείων για τη χρήση μάσκας. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ευθέως τίθενται κατά του μέτρου αυτού.

«Δεν υποστηρίζω αυτό το μέτρο, περισσότερο κακό θα κάνουν τα μικρόβια παρά καλό».

«Θα είναι δύσκολο και για τους δασκάλους… δεν μπορείς να κρατήσεις ένα παιδί να φοράει μάσκα…».

Αντίθετα, βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η μάσκα στα σχολεία είναι απαραίτητη.

«Πρέπει εμείς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας και να τα μάθουμε να τα κάνουνε μόνα τους.»

Την ίδια ώρα, κάποιοι γονείς, προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση της μάσκας στα παιδιά τους, ζητώντας από τους γιατρούς αναληθείς βεβαιώσεις.

Βεβαιώσεις οι οποίες, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, έχουν νομικές επιπτώσεις. «με ρωτάνε που θα βρουν γιατρό και εάν έχουν επιπτώσεις. Προφανώς και υπάρχουν κυρώσεις».

Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετοί είναι οι… «αμετανόητοι», τόσο στην Ελλάδα όσο και στο… εξωτερικό.

«Τα παιδιά δεν ξέρουν να φορούν μάσκες»

«Είμαι από τη Γερμανία, όπως εδώ έτσι κι εκεί, δεν θα στείλω τα παιδιά μου.»

Στο «πακέτο» των καταγγελιών, περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις γονέων που ζητούν από τους δασκάλους να τους διαβεβαιώσουν γραπτώς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας για τα παιδιά τους, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο στο μέλλον, αν χρειαστεί.

«Υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η χρήση της μάσκας δεν επιφέρει κινδύνους».

Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας, θα διερευνηθεί αν και από ποιους έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.