Η εφετινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι η πιο δύσκολη από όλες τις προηγούμενες. Το στοίχημά του δεν είναι να διαμορφώσει ένα ρεύμα πολιτικής υπεροχής αλλά να διατηρήσει κατά το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργήσει με τους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα. Η συγκυρία δεν τον ευνοεί.

Το ρευστό περιβάλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η οικονομική ανασφάλεια όσο δεν είναι ορατό το τέλος της πανδημίας αποστεώνουν τον πανηγυρικό χαρακτήρα των ΔΕΘ αλλοτινών εποχών. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός έχει ένα μεγάλο ατού. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις συνεχείς κρίσεις στον περίπου έναν χρόνο που κυβερνά τη χώρα συναντά την αποδοχή της πλειονότητας των πολιτών, και μάλιστα σε πρωτοφανή ποσοστά που ξεπερνούν το 60%.

Συμμέτοχος η κοινωνία

Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε έναν τρόπο να κάνει την κοινωνία συμμέτοχο στη διακυβέρνηση. Τον βοηθά το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν τα δημιούργησε η κυβέρνησή του αλλά προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες και επίσης ότι πολιτικά δεν πιέζεται ούτε από την αντιπολίτευση ούτε από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό τού δίνει τη δυνατότητα να μιλάει ανοιχτά για δυσάρεστα θέματα. «Εχουμε κατ’ ελάχιστο έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε έλληνα πολίτη, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία, και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση» δήλωσε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των επαφών του με φορείς της πόλης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, όλα όμως θα είναι διαφορετικά.

Ακροατήριο 50 ατόμων

Ούτε συνωστισμό κρατικών αξιωματούχων ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών περιλαμβάνει το τελετουργικό. Η ΔΕΘ άλλωστε ακυρώθηκε. Η ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει σε ακροατήριο 50 ατόμων, ακολουθώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Και η ίδια η ομιλία θα έχει μικρότερη διάρκεια και πιο πρακτικό χαρακτήρα. Στις δεδομένες συνθήκες κρίθηκε πιο επιτακτικό από το πρωθυπουργικό επιτελείο να απαντήσει ο Πρωθυπουργός στις ανάγκες και στις αγωνίες των πολιτών από τις συνέπειες της πανδημίες, με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, παρά να επικεντρωθεί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσω των 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν από την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Το εξάμηνο ως το τέλος του έτους θα είναι δύσκολο, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τον απολογισμό του ενός έτους στη διακυβέρνηση της χώρας. Μιας θητείας ιδιαίτερα επιβαρυμένης από την κρίση του Προσφυγικού, η οποία μετεξελίχθηκε σε ελληνοτουρκική διαμάχη, και την πανδημία, με τη δίδυμη υγειονομική και οικονομική κρίση.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει γονατίσει τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών, και επέφερε παγκόσμια ύφεση, η οποία θα επιτείνεται όσο δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τα μέτρα ανακούφισης όσων πλήττονται από την πανδημία θα αφορούν τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ώστε στο τέλος του έτους η ύφεση να πέσει κάτω από 9% και η ανεργία να μείνει πάνω-κάτω στο 18%. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, και διατηρηθεί το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, θα ξεκινήσει από ευνοϊκότερη βάση η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021.

Ελαφρύνσεις

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων για τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν συνδέει τις διευκολύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως ο στόχος να μειωθεί δραστικά η διαφυγή εσόδων από τον ΦΠΑ από τα 7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και να χρησιμοποιηθεί όλο το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει το κράτος για τη μείωση της φορολογίας. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό ώστε αρχικά να σταθεροποιηθεί η δημόσια δαπάνη.

Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει, λόγω της συγκυρίας, αναφορά στα ελληνοτουρκικά που έχουν καταστήσει επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, στο περιθώριο της οποίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει συνειδητά να μην απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και στην εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και των υπουργών του. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε προς όλες τις πλευρές σαφές το μήνυμά του με τη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση να σταματήσει η Αγκυρα τις προκλητικές ενέργειές της. Ενα θέμα είναι ότι η τουρκική πλευρά φέρεται διατεθειμένη προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος να αποσύρει τα συνοδευτικά πλοία αλλά όχι το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», πράγμα που δεν δέχεται η Αθήνα, η οποία απαιτεί να αποσυρθούν όλα τα πλοία. Ενα άλλο, ακόμα δυσκολότερο θέμα είναι το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX σε μια περιοχή πλησιέστερα στο Καστελλόριζο.

«Οσο δεν μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κινούνται στα διεθνή ύδατα δεν θα στρατιωτικοποιήσουμε την κατάσταση» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε διαφορετική περίπτωση. Οσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες και θα υπάρχει συναγερμός για πιθανές κινήσεις της Τουρκίας, υπό την απειλή επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης από την Κορσική θα βρεθεί κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη.

Συζήτηση με εκπροσώπους από την κοινωνία

Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχει σε εκδήλωση-συζήτηση που προγραμματίζει το κόμμα της ΝΔ με εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.) προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισής της, το Σάββατο το πρωί να παρευρεθεί σε ειδική εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή να παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.