Άρχισαν τα όργανα στη Λέσβο, καθώς ήδη οι κάτοικοι αντιτίθενται στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα παλιά στρατόπεδα στο Κλιτς και στη Λεμονού, καθώς και γύρω από το χωριό της Μόριας.

Oι πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι από τη μεγάλη πυρκαγιά θα μετεγκατασταθούν στα προαναφερθέντα στρατόπεδα, ενώ ήδη το μεσημέρι έφτασε με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου μεγάλος αριθμός σκηνών. Παράλληλα, πολλοί αιτούντες άσυλο έχουν στήσει σκηνές γύρω από τη Μόρια.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, άρχισαν ήδη οι αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, περίοικοι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στις 4 το απόγευμα έξω από το παλιό στρατιωτικό στρατόπεδο στο Κλιτς διαφωνώντας με τη λειτουργία του ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στους στρατιωτικούς να αποχωρήσουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από μεριάς της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης τέθηκε βέτο στη λειτουργία τόσο του στρατοπέδου στο Κλιτς όσο και στο άλλο στη Λεμονού ως προσωρινοί καταυλισμοί.

Το στρατόπεδο του Κλιτς είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου επί Δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά. Και στο στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί Υπουργίας Γιάννη Μουζάλα, κάτι που δεν έγινε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων.

Οργισμένη ανακοίνωση των κατοίκων της Μόριας

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι σύλλογοι Μόριας και όμορων Κοινοτήτων, στην οποία αναφέρουν ότι δε θα δεχθούν “τη λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας εντός των οικισμών μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η φωτιά της Μόριας είχε πολλά μέτωπα και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι ήταν οργανωμένος εμπρησμός (και όχι ατύχημα). Υπάρχουν επίσημες μαρτυρίες σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που αναφέρονται σε συγκρούσεις που προκάλεσαν άτομα που κρίθηκαν ότι έπρεπε να μπουν σε απομόνωση. Επίσης, κάποιες ΜΚΟ δε δέχτηκαν την απόφαση για μαζικό lockdown και αυτό ενίσχυσε την καλλιέργεια αντίστοιχου κλίματος που οδήγησε, ακόμη μια φορά, σε εξέγερση. Όλα αυτά ας κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Ας κριθούν τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί.

Το χτεσινό περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τα υπάρχοντά τους και έθεσε σε άμεσο και, αυτή τη φορά, σε τεράστιο κίνδυνο τα χωριά και τις ζωές μας! Εμείς που σηκώνουμε το βάρος όλης της Λέσβου αρνούμαστε να το ξαναπεράσουμε αυτό!  Το ΚΥΤ της Μόριας και ο παράνομος καταυλισμός έχουν καταστραφεί. Όσοι προωθούν την πρόταση να μπουν ξανά σκηνές στο χώρο του καταυλισμού εγκληματούν σε βάρος μας και σε βάρος του τόπου μας. Δυστυχώς μαθαίνουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές. Θα αντιμετωπισθούν από εμάς ως «ανεπιθύμητοι» και ως «εχθροί του τόπου».

Διαμηνύουμε προς άπαντες το εξής:

Δεν θα δεχτούμε ξανά οποιαδήποτε λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας εντός των οικισμών μας. Επαληθευτήκαμε σε όλα όσα λέγαμε και αποδείχτηκαν (για ακόμη μια φορά) και οι λόγοι που τα λέγαμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε επαγρύπνηση όλο τον κόσμο της Λέσβου! Απευθύνουμε διαρκές κάλεσμα σε κινητοποίηση εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ ή σκηνών στην περιοχή μας και νέα εγκατάσταση ανθρώπων.Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδείξει περίτρανα ότι στην υπόθεση κρύβονται τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά

Καλούμε τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Μυτιλήνης  και τους αιρετούς εκπροσώπους μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά μας… να υπερασπιστούν τον τόπο μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από