Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο της Γερμανίας και προεδρεύουσας το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, Άγκελα Μέρκελ.

Δεν τίθεται θέμα απουσίας

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, κατά τη επικοινωνία των τριών, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κ. Μισέλ και την κ. Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις. Επίσης αναμένεται ότι θα τους ενημερώσει και για όλες τις δραστηριότητες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου όπως για την περίπτωση της Αμμοχώστου.

Κατά την συνομιλία τους αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα της πραγματοποίησης μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή συνίσταται στην πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης των κρατών της Μεσογείου με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Για τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα, δεν τίθεται θέμα απουσίας της Κύπρου από μια τέτοια διάσκεψη και αυτό έχει ήδη διαβιβαστεί προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών. Το ζητούμενο ωστόσο είναι τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προπαρασκευαστική σύνοδος

Στη συνέχεια ο Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με το σύνολο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και η οποία είναι προπαρασκευαστική της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Λόγω της πραγματοποίησης της τηλεδιάσκεψης Αναστασιάδη-Μισέλ-Μέρκελ, αναβάλλεται η αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Πολιτικούς Αρχηγούς. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.