Ακάθεκτη συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Τουρκία, με τον πρόεδρο Ερντογάν να ανεβάζει συνεχώς του τόνους.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, ανέφερε πως είμαστε λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες «αφού δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Ψηλά οι τόνοι

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι πρόθεση των δύο πλευρών είναι η αποκλιμάκωση στο πεδίο, στη ρητορική όμως και στο επικοινωνιακό κομμάτι «βλέπουμε ότι η Τουρκία, είτε γιατί θέλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα είναι ευνοϊκό για αυτήν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είτε γιατί στα αλήθεια πιστεύει ότι αυτό που κάνει μπορεί να πάει μέχρι τέλους, έχει κρατήσει πολύ υψηλά τους τόνους».

Εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο Καστελλόριζο και χαρακτήρισε «έλλειμμα της δημόσιας διπλωματίας μας» το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτρέψει στην Τουρκία να επιχειρηματολογεί προς το εξωτερικό και σε κάποιον βαθμό να πείθει τον διεθνή παράγοντα ότι Καστελλόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία, άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πλήρη δικαιώματα».

«Μεγάλο ζήτημα είναι αν η Τουρκία με τις κινήσεις της προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, καθώς αν συνεχίσει τις ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του κακού και του χειρότερου». κατέληξε.