Να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προτρέπουν οι έλληνες λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι από την αρχή του καλοκαιριού είχαν ξεκαθαρίσει πως τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο.

Μετά τις διαδηλώσεις των αμφισβητιών της μάσκας σε πολλές περιοχές της χώρας, φαίνεται πως η υπενθύμιση σχετικά με το γιατί η χρήση μάσκας στα σχολεία σώζει ζωές είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν Έλληνες λοιμωξιολόγοι εξηγούν με επιστημονικά δεδομένα γιατί οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία φορώντας μάσκα.

Μόσιαλος: O  Νο.1 λόγος που τα παιδιά πρέπει να φορέσουν μάσκα

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από τους μαθητές μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία» και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να γίνει με διοικητή εντολή.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει στο γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν τα παιδιά, αλλά πως μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην οικογένεια τους. Μάλιστα, προσθέτει πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «η τηλεκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, όχι ως ένα πλάνο B, αλλά ως σύγχρονη διδακτική διδασκαλία».

Γώγος: Δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για παιδιά

Από την πλευρά του ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος επανέλαβε χτες πως ο φανατισμός είναι κακό πράγμα και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τη χρήση μάσκας στο σχολείο.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

Δερμιτζάκης: Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη αν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο

Την ανάγκη ελέγχου στην είσοδο του σχολείου για το αν τα παιδιά φορούν ή έχουν μαζί τους μάσκα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο καθώς ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται από τους δασκάλους.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», τόνισε ο καθηγητής και σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΪ σχολίασε και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες γονέων για τη μη χρήστη μάσκας στο σχολείο και ανέφερε ότι δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιος που δεν αντιμετωπίζχουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία. «Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη».

Σύψας: Μας ανησυχεί το κίνημα κατά της χρήσης μάσκας.

Για τους αμφισβητίες της μάσκας μίλησε σήμερα και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1 την ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης η οποία επιδεινώνει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

«Με ανησυχεί το κίνημα» είπε για τους αρνητές της μάσκας «είναι φοβερά επικίνδυνο, η επιδημία της παραπληροφόρησης είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία. Πρέπει να δίνουμε σωστή πληροφόρηση, να πείθουμε τους πάντες».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα το άνοιγμα των σχολείων «πιέζει τον δείκτη μετάδοσης επιδημίας, όμως η πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί». Κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους αν δουν έστω και ένα σύμπτωμα στο παιδί όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα.