Βρετανοί και Γερμανοί υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι λέγοντας ότι τυχόν χρήση του νευροτοξικού παράγοντα νόβιτσοκ συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων, αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ είχε συνομιλία χθες με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για να συζητήσει για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Μάας συμφώνησαν ότι η όποια χρήση του νόβιτσοκ συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων και επομένως είναι ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά –και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)– για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα κριθεί υπεύθυνη για τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι η Δύση δεν θα πρέπει να σπεύσει να την κρίνει για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και ότι δεν υπάρχει λόγος να την κατηγορεί για το έγκλημα.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok.

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί έχουν ακόμη και σκοτωθεί», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ