Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αποτίμηση της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επί τάπητος τέθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Επίσης, συζητήθηκε και η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μία, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο, αλλά χωρίς εκβιασμούς.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.