Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσαν οι δηλώσεις της αμερικανίδας πρέσβειρας, στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε σχόλιό του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι εξέφρασε την έκπληξη της χώρας του για τη δήλωση της κ. Γκάρμπερ περί αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και έκανε λόγο για επιθυμία των ΗΠΑ «να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας επιβάλλοντας το αίτημά τους για άρνηση πρόσβασης των ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου».

«Πιστεύουμε ότι πριν κρίνει οποιονδήποτε, κάποιος πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό του. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είναι νόμιμα παρούσα στη Συρία με πρόσκληση της επίσημης Δαμασκού και ήταν χάριν στη δική της βοήθεια που έσπασε το απόστημα της τρομοκρατίας στη χώρα και αποτράπηκε η εμφάνιση ενός τρομοκρατικού κινήματος εκεί, που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Οσάτσι.

Όσοι λένε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην περιοχή δεν είναι ενάντια σε οποιονδήποτε, προφανώς υποβαθμίζουν τους πραγματικούς στόχους της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «δυστυχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες που συχνά χρησιμοποιούν στην πολιτική τους την αρχή του διαίρει και βασίλευε, συνηθίζουν να είναι φίλη χώρα μόνο για το δικό τους συμφέρον και ενάντια σε κάποιον, και όχι για την ίδια τη φιλία».

«Απόδειξη αυτού είναι η επιθυμία τους να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας επιβάλλοντας το αίτημά τους για άρνηση πρόσβασης των ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου», κατέληξε ο Ρώσος Πρέσβης.

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, η Γκάρμπερ επισήμανε ότι «πιστεύουμε πως η Ρωσία παίζει έναν πολύ αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, και μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο νησί με τη ροή των μεταναστών που έρχονται από τη Συρία για παράδειγμα».

Ακόμη, φέρεται να ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αρνηθεί την πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες.