Διεθνή σάλο έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση από πλευράς Γερμανίας, ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξική ουσία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του από τον ύπατος εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο οποίος τόνισε πως «η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι» και προσέθεσε ότι «η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας »Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι. Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του».

Φον ντερ Λάιεν: Ποταπή και δειλή πράξη

«Ποταπή» και «δειλή» χαρακτήρισε την επίθεση από την πλευρά της την επίθεση η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε μήνυμά της στο Twitter: «Ενημερώθηκα από την καγκελάριο Μέρκελ ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με τοξική ουσία, στην ίδια του τη χώρα. Αυτή είναι μία ποταπή και δειλή πράξη – ακόμη μία φορά. Oι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη»

Τζόνσον: Να δώσει εξηγήσεις η Ρωσία

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

«Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο» δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι – θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει.

«Κεραυνοί» από τη Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «απόπειρα φόνου με νευροτοξικό παράγοντα», προσθέτοντας ότι περιμένει τις εξηγήσεις της Μόσχας για το περιστατικό.

«Η απόπειρα αυτή εναντίον του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω η ίδια μια δήλωση», είπε η Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: «Από τις 22 Αυγούστου ο κ. Ναβάλνι νοσηλεύεται εδώ στην Γερμανία και για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από επιθυμία της οικογένειάς του μεταφέρθηκε εδώ. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ και αυτό βρέθηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε».

«Είναι θύμα εγκληματικής ενέργειας και το καταδικάζω απερίφραστα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης», είπε επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναρρώσει και είπε ακόμα ότι εξέτασε το θέμα με τον Πρόεδρο αλλά και με τους επικεφαλής της Βουλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η Μόσχα, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημική ουσία που ανήκει στην ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ.

Σύμφωνα με το RT, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει.

Επιπλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Μόσχα ακόμα περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στη Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τι ανακοίνωσε το Βερολίνο

Νευροτοξικός παράγοντας τύπου Νοβιτσόκ φέρεται -σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές- να βρίσκεται πίσω από την ασθένεια του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι δείχνουν «χωρίς αμφιβολία» ότι χρησιμοποιήθηκε νευροτοξικός παράγοντας της ομάδας «Νόβιτσοκ» για να δηλητηριαστεί ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για «ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία».

Το Βερολίνο θα ενημερώσει τον Ρώσο πρέσβη για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα πάντα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης αυτής σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Ακολούθως, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στο Βερολίνο.

Γερμανοί γιατροί τονίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση, μια διάγνωση που Ρώσοι γιατροί αντικρούουν.