Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, μετά τον τραυματισμό από αστυνομικούς του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ; Πολύ σημαντικό.

Καθώς οι ταραχές συνεχίζονται, τα φώτα πέφτουν στην πολιτεία αυτή των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων στα βόρειά της. Το πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι του Ουισκόνσιν στις εξελίξεις μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το εάν θα επανεκλεγεί ο Τραμπ: η πολιτεία είναι μια από τις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και το 2016 ο Τραμπ ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που κέρδισε την κομητεία της Κενόσα εδώ και δεκαετίες.

Το Ουισκόνσιν είναι διάσημο για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, όμως και εκεί πολλά εργοστάσια έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πολλοί πολίτες βρέθηκαν άνεργοι. Ομως κι αυτοί που έχουν δουλειά, παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Οι περισσότεροι παρακολουθούσαν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στο Πόρτλαντ και τη Μινεάπολη από την τηλεόραση, όμως όταν ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας είδαν στο κέντρο της Κενόσα, μιας πόλης κοντά στο Μιλγουόκι, καμένα κτίρια και αυτοκίνητα.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη μου», λέει ένας από αυτούς στους «New York Times». «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο και κανείς δεν κάνει κάτι. Πρέπει να σκεφθώ πολύ καλά τι θα ψηφίσω τον Νοέμβριο».

Οι προειδοποιήσεις που συνεχώς απευθύνουν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του για το χάος που θα επικρατήσει στην Αμερική εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, φαίνεται ότι βρίσκουν απήχηση τουλάχιστον σε κάποιους στην Κενόσα και όλη την πολιτεία. Μια πολιτεία που μετατρέπεται σε πεδίο συγκρούσεων καθώς συρρέουν σε αυτήν όχι μόνο ακτιβιστές και διαδηλωτές από άλλες περιοχές, αλλά και οπλισμένοι ακροδεξιοί, που συντονίζονται μέσα από τα social media.

Ο σωστός άνθρωπος

Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει την κομητεία της Κενόσα με λιγότερες από 250 ψήφους διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον. Ομως εκείνοι που τον είχαν ψηφίσει τότε, λένε πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενίσχυσαν την άποψή τους ότι είναι ο σωστός άνθρωπος για τον Λευκό Οίκο. Και κάποιοι που ήταν ακόμα αναποφάσιστοι, εξηγούν τώρα πως μετά το χάος στην πόλη τους και την ανικανότητα των αιρετών να σταματήσουν τη βία, τείνουν να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικανούς στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Δεν λείπουν και οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι διστάζοντας να καταδικάσουν τα επεισόδια επειδή λένε ότι κατανοούν την οργή που υπάρχει μετά τον τραυματισμό του Μπλέικ, ανησυχούν πως τα όσα συμβαίνουν στην πόλη τους θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ. Οπως η Ελεν Φερβέρντα, ιδιοκτήτρια καταστήματος στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου κάηκαν αρκετά κτίρια και αυτοκίνητα. Θέλει απεγνωσμένα να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο όμως ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι ταραχές θα τον βοηθήσουν να κερδίσει. Παρατηρεί ότι τα τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος διστάζουν να καταδικάσουν τα επεισόδια. «Δεν ξέρουν τι ακριβώς να πουν. Από τη μια κατανοούμε την οργή για την άδικη επίθεση στον Μπλέικ. Από την άλλη, τι φταίνε τα καταστήματα και η περιουσία μας;».