Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσία του Γερμανού ομολόγου του. Στις κοινές του δηλώσεις με τον Χάικο Μάας ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων και υπογράμμισε σε όσους συνιστούν διάλογο πως αυτός δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών από την Τουρκία.

Η παραβατικότητα πρέπει να έχει συνέπειες

«Προσβλέπουμε σε κατάλογο κυρώσεων» είπε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από τον κ. Μπορέλ να παρουσιάσει έναν τέτοιο κατάλογο κυρώσεων «που θα καταστήσουν σαφές ότι εφόσον συνεχιστεί η παραβατικότητα της Τουρκίας θα υπάρξουν συνέπειες».

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε προέρχεται η απειλή από την Τουρκία είτε αφορά την Λευκορωσία, ανέφερε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική παραβατικότητα υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Για να μην υπάρχει παρανόηση…

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε, έχοντας δίπλα του στον κ. Μάας ότι «χωρίς μεγαλοστομίες και αλαζονείες η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία όπως είπε είναι και δικαιώματα της Ευρώπης».

Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα για «να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει το διάλογο. Δεν υφίσταται όμως διάλογος υπό καθεστώς απειλών και προκλήσεων την ώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία θα επισκεφτεί ο Χάικο Μάας».

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιμένει στην προβολή αλαζονικής ισχύος.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Από την πλευρά του ο Χ. Μάας σημείωσε ότι «η Γερμανία και η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας», χαρακτήρισε «παιχνίδι με τη φωτιά» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με τις προϋποθέσεις του διεθνούς δικαίου και οι συνομιλίες θα ήταν επιτυχείς αν μπορούσαν να διεξαχθούν σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε λίγο πριν την αναχώρησή του για την Τουρκική πρωτεύουσα ότι η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου και διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από