Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση της πανδημίας καθώς ένα νέο αυξητικό κύμα κρουσμάτων SARS-CoV-2 εμφανίζεται σε χώρες που είχαν ελέγξει τη διασπορά του πρώτου κύματος. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία όπου είχε παρατηρηθεί υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κατά το πρώτο επιδημικό κύμα παρατηρείται σημαντική αύξηση περιστατικών SARS-CoV-2. Η Ισπανία επίσης βιώνει ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι λίγο χαμηλότερος από το μέγιστο του πρώτου κύματος. Στο Βέλγιο, την Κροατία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνεται, επίσης, πρόσφατη αύξηση στα περιστατικά SARS-CoV-2.

Ενα ποσοστό μεταδόσεων πιθανόν σχετίζεται με νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε από περίπου 4,5% σε 15% τους τελευταίους πέντε μήνες.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 14 ημέρες παρατηρείται αύξηση 153% στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, ενώ σε επίπεδο 7 ημερών η αύξηση είναι μόλις 11%, με το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί να είναι περίπου 2.740. Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν σημαντική αύξηση την περίοδο των τελευταίων 14 ημερών με σταθεροποιητική τάση την τελευταία εβδομάδα. Tα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση είναι σημαντικά υψηλότερα από την περίοδο του πρώτου επιδημικού κύματος, αλλά λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται τώρα σε σχέση με το παρελθόν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμος.

Κατά την περίοδο του Αυγούστου καταγράφεται σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην επικράτεια αλλά και εκτενή γεωγραφική διασπορά, καθώς και υψηλά ποσοστά εγχώριων κρουσμάτων. Αναλογιζόμενοι τι οδήγησε την έξαρση στη χώρα μας, η πιθανή απάντηση αναδεικνύεται παρατηρώντας τον χάρτη διασποράς κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού που επικαιροποιείται ανά 10 ημέρες, όπου τα υψηλότερα νούμερα παρατηρούνται, κυρίως, στην περιοχή των Κυκλάδων και άλλες τουριστικές περιοχές, καθώς και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας. Οι περιοχές με τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων αφορούν την Πελοπόννησο, εκτός της περιοχής της Αργολίδας, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (εκτός του Νομού Καρδίτσας), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (εκτός του Νομού Εβρου). Το παραπάνω πρότυπο υποδεικνύει ότι η διασπορά οφείλεται κυρίως σε μεταδόσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, πιθανόν λόγω φαινομένων χαλάρωσης κατά τη θερινή περίοδο, σε διασπορά σε αστικά κέντρα και σε μεταδόσεις στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας. Αντίθετα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, πλην των αστικών κέντρων και της Δ. Μακεδονίας, οι μεταδόσεις ήταν περιορισμένες.

Η καραντίνα ήταν αποτελεσματική για τον έλεγχο του πρώτου επιδημικού κύματος, αλλά η περίοδος των διακοπών λειτούργησε σε όλη την Ευρώπη ως περίοδος χαλάρωσης, μαζί και στα περιοριστικά μέτρα. Είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε ότι με την επάνοδό μας από τις διακοπές και την προσαρμογή μας στους κανονικούς ρυθμούς πρέπει να τηρήσουμε, επίσης, τα μέτρα που θα μας προφυλάξουν από ένα μη ελέγξιμο δεύτερο επιδημικό κύμα. Στις βαλίτσες της επιστροφής ας κρατήσουμε μαζί με την «καλοκαιρινή» διάθεση την αλληλέγγυα σκέψη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή που θα μας προφυλάξει από τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας.

Ο Δημήτρης Παρασκευής είναι αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων