Mε Navtex και άσκηση στην ίδια περιοχή απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Navtex από την Τουρκία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από την παράταση της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Στην ελληνική Navtex δηλαδή θα περιλαμβάνεται και η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει ξανά η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η Navtex θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Δείτε το χάρτη της ελληνικής Navtex, με την περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

H επίσημη version του χάρτη της ελληνικής Navtex (η περιοχή που περικλείεται από τις κόκκινες γραμμές). Eίναι ο χάρτης όπως δημοσιεύεται από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ο Σταθμός Ηρακείου είχε απαντήσει άμεσα από χθες και με έκδοση αντί – Νavtex. Σ’ αυτήν τόνιζε – όπως και την προηγούμενη φορά – πως η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αναφέρεται σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ανέφερε ακόμη πως ο σταθμός Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για να εκδίδει Navtex σ’ αυτή την περιοχή και καλούσε τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν και τη νέα παράταση της τουρκικής Navtex.

Ακολούθησε τα ξημερώματα (στις 2.10 π.μ.) απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική αντί-Νavtex με ανακοίνωση του Σταθμού της Αττάλειας που ισχυριζόταν ότι οι έρευνες του Oruc Reis είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο.